Na korak do nove recesije? 'Kompanije su na rubu'

Na korak do nove recesije? 'Kompanije su na rubu'

Svijet bi mogao opet zakoračiti u globalnu recesiju, ako u iduća tri mjeseca Kina i SAD ne postignu trgovinski sporazum, javlja agencija Moody's, a prenosi CNBC. Osim toga, tu je i uteg Brexita koji se nadvio nad Europsku uniju, a ako doista dođe do tzv. „tvrdog” Brexita, prilično je sigurno da će i europska ekonomija, a posebno ona UK-a ući u recesiju.

Prije svega, trgovinski rat oko tarifa na uvoz proizvoda između Kine i SAD-a kreirao je vrlo nesigurnu poslovnu klimu.

- Poslovna klima u cijelom je svijetu nevjerojatno krhka - izjavio je glavni ekonomist Moody's Analyticsa Mark Zandi i dodao kako je samouvjerenost kompanija trenutno na najnižim razinama od globalne ekonomske krize prije deset godina.

- Kompanije su na rubu, a ja mislim da je to zbog trgovinskog rata. Ako se ne postigne dogovor u iduća tri mjeseca, mislim da je globalna recesija vrlo izgledna - rekao je Zandi.

SAD i Kina trenutno su u pregovorima, a predstavnici obaju država trebali bi se susresti ovog tjedna. No, ne uspiju li postići dogovor to bi moglo dodatno narušiti već poljuljanu poslovnu klimu, smatra ovaj ekonomist. Dođe li do toga, kompanije će vjerojatno smanjiti nova zapošljavanja, nezaposlenost će porasti, a potrošači će izgubiti povjerenje u ekonomiju, objašnjava.

Situacija nije ništa bolja ni u Europi kojoj nad glavom visi Brexit. U ponedjeljak je britanski parlament odbio alternative za već tri puta odbijeni sporazum o Brexitu premijerke Therese May. 

- Dođe li do „tvrdog” Brexita, gospodarstvo UK-a i EU sigurno će ući u recesiju, a mislim da svjetska ekonomija neće puno zaostajati za njima. To bi također mogao biti pravi problem - dodao je.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

Utorak, 02.04.2019.