Musk nudi 100 milijuna dolara nagrade rješenjima za uklanjanje CO2 iz atmosfere

Musk nudi 100 milijuna dolara nagrade rješenjima za uklanjanje CO2 iz atmosfere

Američki poduzetnik i milijarder Elon Musk ovaj je tjedan ponudio 100 milijuna dolara nagrade izumiteljima ako osmisle načine borbe protiv klimatskih promjena uklanjanjem ugljičnog dioksida iz atmosfere i oceana.

Musk je nagradu od 100 milijuna dolara najavio već u siječnju, a u četvrtak, na Dan planeta Zemlje, objavio je upute za to natjecanje. Organizatori natječaj nazivaju „najvećom poticajnom nagradom u povijesti“, a trajat će četiri godine, do Dana planeta Zemlje 2025. godine.

„Hvatanje“ ugljika i njegovo pohranjivanje dobivaju sve veću pozornost istraživača u vrijeme dok se zbog klimatskih promjena tope ledenjaci, intenziviraju se tropske oluje te je sve veći broj toplinskih udara.

Svjetske države rade na smanjivanju emisije ugljika, no znanstvenici ističu kako će put prema cilju o nultoj stopi emisija do 2050. vrlo važnu ulogu imati i tehnologije uklanjanja ugljika iz atmosfere.

„U obzir će se uzeti i trošak i nadogradivost. Hoće li se ukloniti dovoljno ugljika i možemo li si mi to priuštiti kao civilizacija? To su stvari koje su važne“, rekao je Musk u videoporuci.

Muskovo natjecanje XPRIZE Carbon Removal za cilj ima pronalazak rješenja za uklanjanje tisuće tona iz atmosfere godišnje, s potencijalom nadogradnje. Oni koji se prijave moraju imati plan za uklanjanje ugljika dug najmanje stotinu godina. Organizatori su najavili da će recenzirati prijave do sredine svibnja.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s N1 portala.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 26.04.2021. / hr.n1info.com