Musk najavio jeftinije električne automobile, pa izgubio 50 milijardi dolara

Musk najavio jeftinije električne automobile, pa izgubio 50 milijardi dolara

Da bi se cijene električnih i konvencionalnih vozila izjednačile, baterijski paketi trebali bi stajati 100 dolara po kilovatsatu.

Tržišna vrijednost američkog proizvođača električnih automobila Tesla pala je u utorak za 50 milijardi dolara nakon što je izvršni direktor Elon Musk najavio nove baterije koje bi za tri godine mogle radikalno srezati cijenu automobila. Dionica je zatvaranje trgovanja dočekala u minusu 5,6 posto, a u elektroničkoj trgovini dodatnih 6,9 posto.

Investitori su na Muskovom „Danu baterija“ očekivali najavu razvoja baterije koja bi trajala 10 godina i više. Spremali su se i za objavu smanjenja troškova kojim bi električni automobili konačno postali jeftiniji od benzinaca. Musk ih je razočarao, obećavši da će sljedećih godina novom tehnologijom prepoloviti troškove baterija i konačno proizvesti „povoljan“ električni automobil. „U tri godine … možemo proizvesti automobil po cijeni od 25.000 dolara, koji će u osnovi biti na razini usporedivog benzinskog automobila ili možda i nešto bolji“, izjavio je Musk. Musk tvrdi da će baterije nove generacije biti snažnije, dugotrajnije i upola jeftinije od dosadašnjih. Osiguravat će pet puta više energije, šest puta više snage i daleko veći domet vožnje, kazao je Musk, dodajući da će puna proizvodnja početi za neke tri godine. Da bi se cijene električnih i konvencionalnih vozila izjednačile, baterijski paketi trebali bi stajati 100 dolara po kilovatsatu (kWh). Teslini su prošle godine stajali 156 dolara po kWh, prema podacima Cairn Energy Research Advisorsa.

Preuzeto sa poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 24.09.2020. / poslovni.hr