Mercedes najavio otkaze za menadžere, ali i loše vijesti za 300.000 radnika

Mercedes najavio otkaze za menadžere, ali i loše vijesti za 300.000 radnika

I Daimler se poput ostatka autoindustrije bori s usporavanjem tržišta kao posljedicom ulaska u recesiju, a tu su još i standardni problemi poput opoziva i kazni za ilegalne dizelaše.

Jedan od načina borbe protiv takvih problema je štednja, a to u prijevodu znači stezanje remena za radnike, ali i menadžere. Da, u Daimleru će teret recesije osjetiti vjerojatno svi djelatnici. Tim planom štednje Daimler će smanjiti broj menadžerskih pozicija za 10%, odnosno otpustiti oko 1.100 djelatnika na odgovarajućim pozicijama. Nadalje, za ostalih 300.000 radnika u Njemačkoj će se zamrznuti iznos mjesečnog primanja. Vijest je objavio njemački Süddeutsche Zeitung, a potvrda je naknadno stigla od Handelsblatta i njemačke novinske agencije DPA.

U Daimleru zasad opovrgavaju otpuštanja, ali će navodno vijest već ovog četvrtka obznaniti prvi čovjek kompanije Ola Kallenius. On će navodno pritom zamoliti radnike da ne traže povišice do daljnjega, odnosno sve dok se ne otklone posljedice prije spomenutih problema s ilegalnim dizelašima, skupim opozivima i tržišnim izazovima.

Podsjetimo, nakon što je opozvano 60.000 primjeraka GLK-modela troškovi vezani uz dizelaše su stigli do 2,6 milijardi eura. Stoga ne treba čuditi što je u drugom kvartalu Daimler upisao minus od 1,2 milijarde eura, prvi put u zadnjih deset godina.

Vijest je prenesena sa Index.hr

Ponedjeljak, 11.11.2019. / index.hr