Mark Zuckerberg podijelio 11.000 otkaza zaposlenicima Mete

Mark Zuckerberg podijelio 11.000 otkaza zaposlenicima Mete

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, danas se pismom obratio zaposlenicima kompanije Meta te najavio 11.000 otkaza. Meta je, podsjetimo, kompanija u čijem je vlasništvu Facebook.

Val otpuštanja, prvi u 18-godišnjoj povijesti Mete, nadovezuje se na tisuće otkaza u drugim velikim tehnološkim tvrtkama, uključujući Twitter u vlasništvu Elona Muska i softverski div Microsoft.

"Danas s vama dijelim informacije o najtežim promjenama koje smo uveli u povijesti Mete. Odlučio sam smanjiti veličinu našeg tima za oko 13% i otpustiti više od 11.000 naših talentiranih zaposlenika", objavio je Zuckerberg u pismu zaposlenicima Mete.

Zuckerberg je tako potvrdio nagađanja o drastičnim rezovima u kompaniji koja je pretrpjela ogroman gubitak tržišne vrijednosti i pad prihoda s padom vrijednosti dionica od 70 posto. Procvat Mete u vrijeme pandemije splasnuo je u ovoj godini i poništio optimistične prognoze za ovu godinu koja je donijela najvišu inflaciju u više desetljeća i ubrzano podizanje kamatnih stopa.

"Također, poduzimamo niz dodatnih koraka kako bismo postali učinkovitija kompanija, i to rezanjem diskrecijske potrošnje i produljenjem odluke o zamrzavanju novog zapošljavanja i do kraja prvog kvartala iduće godine. Znam da će ovo svima pasti teško i posebno mi je žao onih na koje se odnosi ova odluka", objavio je Zuckerberg.

"Pogriješio sam, preuzimam odgovornost"

"Na početku pandemije svijet se ubrzano preselio na internet, a val e-trgovine doveo je do ogromnog rasta prihoda. Mnogi su ljudi predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam, pa sam donio odluku o značajnom povećanju ulaganja", navodi Zuckerberg u pismu zaposlenicima Mete.

"Nažalost, ovo se nije odigralo onako kako sam očekivao. Ne samo da se internetska trgovina vratila na prijašnje trendove već su i makroekonomski pad, povećana konkurencija i gubitak reklama uzrokovali da nam prihod bude puno manji nego što sam očekivao. Pogriješio sam i preuzimam odgovornost za to", navodi.

"U ovom novom okruženju moramo postati znatno učinkovitiji. Preusmjerili smo više naših resursa na manji broj visokoprioritetnih područja rasta - poput našeg mehanizma za umjetnu inteligenciju, naših oglasa i poslovnih platformi te naše dugoročne vizije za metaverzum. Smanjili smo troškove u cijelom našem poslovanju, uključujući smanjivanje proračuna, smanjenje povlastica i smanjenje broja nekretnina", stoji u pismu.

Dobit će otpremnine

"Restrukturiramo timove kako bismo povećali svoju učinkovitost. Ali ove mjere same po sebi neće uskladiti naše troškove s našim rastom prihoda, tako da sam također donio tešku odluku da otpustim ljude", objavio je Zuckerberg.

Kompanija je objavila da će otpuštenim radnicima isplatiti otpremnine u visini 16 tjedana osnovne plaće, plus dva dodatna tjedna za svaku godinu radnog staža i preostalo plaćeno slobodno vrijeme. Radnicima će još šest mjeseci pokrivati troškove zdravstvene skrbi, a otpušteni će 15. studenoga dobiti uplate za mirovinu.

Cijelu vijest pročitajte na portalu index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 09.11.2022. / www.index.hr