Malo muškaraca se može mjeriti s njima...

Indra Nooyi, glavna izvršna direktorica Pepsija, opet je zasjela na prvo mjesto liste 50 najuspješnijih poslovnih žena na svijetu, koju svake godine sastavlja Financial Times.

Zapravo, među prva četiri mjesta na ljestvici nema nikakvih promjena. Andrea Jung iz Avona je na drugom, Güler Sabanci iz grupe Sabanci Group na trećem, a Irene Rosenfeld iz Kraft Foodsa na četvrtom.

Ipak, navodi FT, čak i među prvih deset došle su žene koje jednostavno nisu bile nakupile dovoljno vremena na čelu svojih kompanija kad se sastavljala prošlogodišnja lista. Među njima su Ursula Burns iz Xeroxa, Ellen Kullman iz DuPonta i Chanda Kochhar iz ICICI-a.

Na peto mjesto je ušla Kineskinja Dong Mingzhu iz Gree Electrica, Kineskinja Cheung Yan iz kompanije Nine Dragons Paper je također među prvih deset, a i jedna od najbogatijih Kineskinja, Wu Yajun, uspjela je ući u prvih 50.



1. Indra Nooyi


Nooyi je glavna izvršna direktorica Pepsija od 2006. godine, ali efektivno vodi njihovu strategiju razvoja od 2001. godine, kad je postala predsjednica i glavna financijska direktorica grupe. Rođena je u Chennaiju, diplomirala na Indijskom institutu za menadžment u Kalkuti, a dvije godine je radila za Johnson&Johnson u Mumbaiju, prije nego što je 1978. godine odselila u SAD.

Tamo je imala prilično zavidnu karijeru prije nego što je prešla u Pepsi. Prvo je magistrirala na Yaleu, radila šest godina za Boston Consulting Group, prešla u Motorolu, gdje je bila potpredsjednica, provela četiri godine u Asea Brown Boveriju, i onda se pridružila Pepsiju. Prisjeća se kako je tadašnji direktor Pepsija na razgovoru za posao rekao da je General Electric, kompanija koja je također htjela zaposliti Nooyi, odlična, ali da je Pepsi treba. To je presudilo.

Od 1994. godine pa nadalje polako se uzdizala u kompaniji, koju je kasnije i preuzela. Danas ima težak posao. Pepsi je vječno druga kompanija iza Coca Cole, ali Nooyi se trudi i uspijeva iz kvartala u kvartal poboljšavati poslovne rezultate.

2. Andrea Jung


Sa 11 godina na čelu Avon Productsa, najveće svjetske kompanije za direktnu prodaju, koja u 120 zemalja ima preko 6 milijuna predstavnika i 100 milijuna klijenata, Jung, kći kineskih imigranata, veteranka je među svjetskim poslovnim ljudima.

Diplomirala je na Princetonu, a prije Avona radila je za Neiman Marcus. Kao svoju glavnu karakteristiku navodi nevjerojatnu ustrajnost. "Kinezi ne odustaju", kaže Jung, koja je Avon preuzela kao iznimno jaku kompaniju, ali je tijekom vođenja kompanije dodatno poboljšala poslovanje, fokusirajući se na online marketing kao važno sredstvo u pridobivanju klijenata.

Iako je Avon kompanija koja svoje proizvode uglavnom nudi ženama, Jung je prva direktorica u povijesti kompanije, u poslu kojim i inače dominiraju muškarci. Danas žene čine oko 50 posto zaposlenih u kompaniji, ne samo na temeljnoj, nego i na razini vodstva.

3. Güler Sabanci


Sabanci nije samo predsjednica jedne od najvećih turskih kompanija, nego i vrlo važna ličnost u turskom političkom, društvenom i kulturnom životu. Sabanci grupu stvorio je njen djed Haci Omer, a njen ujak Sakip ju je prometnuo u međunarodnu silu.

Nakon diplomiranja na Sveučilištu u Bosporu i magisterija na Harvardu, Güler je bila spremna pridružiti se poslovnom timu kompanije. Danas je grupa jedna od najjačih turskih kompanija, a samo u zadnjih pola godine zabilježila je rast profita od 52 posto. Osim što dominira poslovnim svijetom, Güler ulaže iznimno puno u humanitarne programe. Fondacija Sabanci je tijekom svog postojanja u humanitarne svrhe dala oko milijardu dolara.

4. Irene Rosenfeld


Malo muškaraca i žena na svijetu je moćnije od Irene Rosenfeld, direktorice Kraft Foodsa, najveće američke prehrambene kompanije, koja je u drugom kvartalu ove godine zabilježila rast profita od 13 posto, a čiji su najprodavaniji proizvodi donijeli 12,25 milijardi dolara samo u razdoblju od travnja do lipnja. Kad god se sastavljaju liste najmoćnijih žena na svijetu, Rosenfeld je tamo, obično iza Michelle Obame.

U mladosti je istodobno bila odlična učenica i studentica, ali i talentirana košarkašica. Diplomirala je psihologiju, a magistrirala i doktorirala iz marketinga i statistike, sve na Sveučilištu Cornell, a veći dio karijere provela je u Kraftu.

Kad je preuzela vodstvo, jedan od prvih poteza je bila promjena prve dvije razine menadžmenta kompanije, u kom je zamijenila oko 50 posto ljudi. "Naši zaposlenici ne žele raditi stvari zato što im ja kažem, nego zato što ih žele raditi", filozofija je kojom se vodila.

Drugi potez je bila decentralizacija kompanije. Umjesto da sve bitne odluke idu preko glavnog ureda u Chicagu, prepustila ih je lokalnim i regionalnim uredima. Najnoviji rezultati pokazuju da se s tim potezima nije prevarila.

5. Dong Mingzhu


Direktorica Gree Electrica, najvećeg kineskog proizvođača uređaja za klimatizaciju, koji na tom polju predstavlja globalnog konkurenta LG-u, autorica je knjige "Neumorna potraga", koja je u Kini bestseller. Poznata je i po tome što već 20 godina nije otišla na godišnji odmor.

Kompaniji se priključila 1990., a u vrlo kratkom vremenu je u siromašnoj regiji na jugu zemlje ostvarila stravične rezultate. Menadžment je to uvidio, pa su je već 1994. godine postavili za direktoricu prodaje cijele kompanije. Do 2001. je preuzela funkciju direktorice, a kompanija iz godine u godinu bilježi stalne i postojane uspjehe.

F.M., index.hr

Četvrtak, 18.11.2010.