Luksuzni ženevski hoteli na rubu propasti: 'Nakon 145 godina poslovanja morali smo zatvoriti'

Luksuzni ženevski hoteli na rubu propasti: 'Nakon 145 godina poslovanja morali smo zatvoriti'

Sa 126 hotela i 10.000 soba, Ženeva se može pohvaliti najvećom 'hotelskom gustoćom' u svijetu, odnosno omjerom broja soba i stanovnika

Rolete na prozorima ženevskog 'Richemonta' spuštene su od srpnja, što je znak da je taj nekad užurbani hotel s pet zvjezdica zbog koronavirusa ostao bez bogatih gostiju.

Nakon "katastrofalnog ljeta" i drugi luksuzni hoteli u Ženevi, gradu koji se hvali s najviše hotela po glavi stanovnika u svijetu, bore se da izbjegnu sličnu sudbinu.

"Mi smo kao profesija na odjelu intenzivne njege i životno smo ugroženi", kamena lica govori Thierry Lavalley, predsjednik ženevske udruge hotelijera i upravitelj hotela Fairmont Grand.

Prije pandemije ženevski su hoteli zbrajali rekorde. Grad koji u uobičajenim okolnostima vrvi diplomatima i poslovnim ljudima ostvario je 3,2 milijuna noćenja 2019. godine. "A sad nas je pogodio ekonomski cunami", kaže Lavalley.

Švicarska, zemlja s 50.000 zaraženih koronavirusom i 1800 umrlih, izbjegla je stroge karantene kakve su uvele druge države, ali su ograničenja u putovanjima i otkazivanje brojnih konferencija i sastanaka uzele danak.

Do konca srpnja u Ženevi je zabilježeno samo 693 tisuće noćenja i ne očekuje se da će do kraja godine taj broj premašiti 1,3 milijuna. Za takvu nisku razinu posjećenosti treba se vratiti do 1954. kada u gradu nije bilo ni upola hotela kao danas.

Hoteli su u krizi diljem Europe, ali nigdje se to ne osjeti kao u Ženevi, gdje tri četvrtine gostiju čine ljudi koji dolaze na poslovne kongrese i seminare ili su povezani s manjim ili većim sastancima koje organiziraju UN i druge međunarodne organizacije.

"Sada nema kongresa, nema poslovnog turizma, a UN se jedva 'pomiče'. To Ženevu čini najpogođenijim gradom u Švicarskoj", objašnjava Lavalley.

Ako se ništa ne poduzme, brojni će hoteli završiti kao Richemont koji se morao zatvoriti nakon 145 godina poslovanja, kaže Lavalley.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedIn
Zapratite nas na LinkedIn-u
https://www.linkedin.com/company/posao-hr

Utorak, 29.09.2020. / novac.jutarnji.hr