Kraj avioindustrije? Svjetska aviokompanija ukida 19.000 radnih mjesta

Kraj avioindustrije? Svjetska aviokompanija ukida 19.000 radnih mjesta

American Airlines priopćio je da će ukinuti 19.000 radnih mjesta u listopadu, kada bude prestao vladin program potpore za plaće namijenjen zrakoplovnim kompanijama tijekom pandemije koronavirusa

Najveća svjetska zrakoplovna kompanija priopćila je da će nakon tih otkaza i dobrovoljnih odlazaka broj zaposlenih biti za 30 posto niži nego u ožujku, prije izbijanja pandemije.

I ostali su avioprijevoznici upozorili na slične velike rezove uslijed pada zračnog prometa.

Američki United Airlines je prošloga mjeseca priopćio da je ugroženo čak 36.000 radnih mjesta. Njemačka Lufthansa upozorila je da bi mogla ukinuti 22.000 radnih mjesta, a British Airways 12.000,  prenose mediji.

Ukidanje radnih mjesta u aviokompanijama potaknula su upozorenja da će zbog utjecaja pandemije u ovoj godini zračni prijevoznici u svijetu zabilježiti gubitak veći od 84 milijarde dolara.

U SAD-u je prema uvjetima za vladinu pomoć aviokompanijama u visini 25 milijardi američkih dolara bilo do 30. rujna zabranjeno znatno smanjivanje radnih mjesta.

Iako su aviokompanije zatražile daljnje potpore, razgovori u Washingtonu o paketu pomoći u ovom su mjesecu zapeli, pa još nije postignut dogovor.

Članak je u skraćenom izdanju prenese s index.hr portala.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 26.08.2020. / www.index.hr