Koronavirus će udvostručiti nazaposlenost u svijetu

Koronavirus će udvostručiti nazaposlenost u svijetu

Predviđanja su gora nego za vrijeme globalne financijske krize 2008.

Koronakriza će potaknuti rast nezaposlenosti u većem dijelu razvijenog svijeta znatno iznad razine u vrijeme globalne financijske krize 2008. godine, objavila je u utorak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Do kraja lipnja stopa nezaposlenosti u 37 članica OECD-a poskočit će na 11,4 posto, s 5,2 posto koliko je iznosila na kraju 2019. godine kada je bila na najnižoj razini u 50 godina, procjenjuju u toj organizaciji.

U listopadu 2009. godine, nakon financijske krize, iznosila je 8,7 posto, podsjećaju u OECD-u.

Oporavak će vjerojatno biti postupan, napominju u godišnjem izvješću o zapošljavanju, potvrdivši procjenu da bi na kraju godine stopa nezaposlenosti trebala iznositi 9,4 posto, te kliznuti na 7,7 posto na kraju 2021.

Prognoze za iduću godinu baziraju se na pretpostavci da zemlje OECD-a neće pogoditi drugi val pandemije. Ako se pandemija ponovo razmaše, stopa nezaposlenosti iznosit će na kraju iduće godine 8,9 posto.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portal poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 07.07.2020. / www.poslovni.hr