Komentar o čistačicama posvađao regiju: ‘U mjesec dana zarade više od 1000 eura. Kome je to normalno?’

Komentar o čistačicama posvađao regiju: ‘U mjesec dana zarade više od 1000 eura. Kome je to normalno?’

Neki smatraju da nije pošteno da uslugom čišćenja mogu zaraditi jednaku plaću kao liječnici ili učitelji.

Rasprava o tome koliko netko zarađuje s fakultetom i diplomom, a koliko oni bez nje, vječno se spominje, posebice kod nas i u regiji.

Nedavno je jedna korisnica Twittera ponovo pokrenula ovu raspravu nakon što je ostala u šoku kad je saznala koja je “tarfira” za čišćenje kuće, a koju traže neke gospođe koje se ovime bave: 6 eura po satu, što je malo iznad 45 kuna, piše Moj faks.

“Ljudi, je li vama normalno da za sat vremena posla kućna pomoćnica traži 6 eura? Dakle, računica je jasna – 48 eura dnevno x 22 radna dana, ispadne plaća preko 1000 eura? Ma daj, nemojte me z…”, napisala je korisnica na Twitteru i razbjesnila velik broj tviteraša u regiji koji su stali na stranu spremačice.

Nedugo nakon njene objave, javilo se nekoliko Twitter korisnika koji su komentirali kako je realna cijena za sat vremena čišćenja oko 700 i 750 dinara u Srbiji, što je oko 44 kune.

Prema tome, mnogi su pisali da je cijena, kada se preračuna zapravo realna i korektna kada se usporedi sa svim zaduženjima koje čistačica ima.

“Ne. Normalno je minimalno 10 eura. Ako ti je skupo, ti lijepo metlu u ruke”, piše netko u komentarima na objavu. “10 eura? Kao da su nuklearni fizičari. A ljudi su brate debili, neda im se usisati i oribati kupaonicu… Kaos”, komentira netko drugi. “Nije skupo. Svi žele imati plaću od 3 tisuće eura, a drugima plaćati 300 eura. Ne ide to tako”, piše još netko.

Nakon što su krenuli u usporedbe s plaćama drugih, nekolicina komentatora je upitala druge kolika je po njima, realna cijena rada čistača i čistačica.

“Sigurno ne kao doktor ili sveučilišni profesor”, pišu. “Precijenjeno je to u odnosu na ljude koji su visoko obrazovani i rade odgovorne poslove, na primjer učitelji”, piše neki komentator.

Dio korisnika kazalo je i kako smatraju da je i 6 eura po satu premalo za čistačice. “Mali je taj novac. Meni frizerka za 0 minuta skrati vrhove, pa to naplati 600 dinara. Pola sata masaže je 2000 dinara, depilacija isto… Nije sve ovo drugo skupo, nego je čišćenje jeftino. Jedan od najtežih poslova”, smatra jedna korisnica.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 08.06.2022. / www.poslovni.hr