Koliko novaca trebate imati u ‘crnom fondu‘? Nije nezamisliv iznos, ali ga svaki drugi građanin Hrvatske nema

Koliko novaca trebate imati u ‘crnom fondu‘? Nije nezamisliv iznos, ali ga svaki drugi građanin Hrvatske nema

Svaki drugi građanin Hrvatske ili njih 2,1 milijun naći će se u velikim problemima ostane li bez plaće ili nekih drugih prihoda jer ih 52 posto već sada ne može podmiriti neočekivani financijski izdatak, piše Slobodna Dalmacija. Toliko građana nema u pričuvi, u nekom svom crnom fondu, 2485 kuna, što je iznos nepredviđenog izdataka u prošloj godini.

Što se statistike tiče, oni koji imaju toliko novca, mogu podnijeti neočekivani financijski udarac, a oni koji nemaju toliko kuna, ne mogu ga podnijeti. Ta se svota ne računa proizvoljno, nego je to iznos praga rizika od siromaštva za samačko kućanstvo u prethodnoj godini. U Hrvatskoj je pretprošle godine mjesečni prag rizika od siromaštva za jednočlano kućanstvo bio 2485 kuna pa je taj iznos, ako se u međuvremenu ne revidiraju podaci, metar kojim se mjeri sposobnost podnošenja iznenadnih financijskih troškova u prošloj godini.

Ako je suditi po novom izvješću Eurostata, građani Hrvatske najteže podnose financijske šokove jer je veliki udjel onih koji ne mogu svojim vlastitim sredstvima, bez posuđivanja novca, zaduživanja ili posezanja za sredstvima koja su im nužna za podmirenje režija i prehrane, podmiriti neočekivani financijski udarac. U Hrvatskoj, koja prednjači udjelom stanovništva koje ne može podnijeti nepredviđeni trošak, 52 posto je takvih građana, što je najveći udjel u cijeloj Uniji u kojoj je takvog stanovništva 32 posto, dok ih je najmanje, samo 15 posto, na Malti.

Premda je najlošija u cijeloj Europskoj uniji, Hrvatska je ipak napredovala od 2012. godine jer tada čak 67 posto njezina stanovništva nije moglo podmiriti nepredviđene financijske izdatke, dok ih je preklani bilo 52,9 posto, a lani 51,9 posto prema podacima Eurostata.


Izvor: Slobodna Dalmacija

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 14.05.2020.