Kinesko gospodarstvo se oporavlja, uvoz i izvoz porasli u rujnu

Kinesko gospodarstvo se oporavlja, uvoz i izvoz porasli u rujnu

Kineski uvoz i izvoz snažno su porasli u rujnu, pokazali su danas objavljeni podaci carinske uprave nagovješćujući stabilizaciju oporavka drugog gospodarstva svijeta od posljedica koronakrize

Uvoz je poskočio 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon 2,1-postotnog pada u kolovozu, signalizirajući oporavak potrošnje i državnih ulaganja od krize koju je prouzročio covid-19. Porastao je i izvoz, za 9,9 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan.

Kineske tvornice rade budući da je Peking uglavnom uspio zaustaviti širenje koronavirusa dok SAD i europske države proživljavaju drugi veliki val širenja virusa.

Nakon ponovnog otvaranja poslovanja u ožujku kineski su proizvođači imali pristup zajmovima kako bi prebrodili pandemiju. Kina izvozi puno maski i medicinske opreme potrebne širom svijeta, kao i potrošačku elektroniku, posebno traženu robu u vrijeme pandemije.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 13.10.2020. / www.index.hr