Kineska industrija se oporavlja nakon oštrog pada izazvanog širenjem koronavirusa

Kineska industrija se oporavlja nakon oštrog pada izazvanog širenjem koronavirusa

Aktivnosti u kineskoj industriji neočekivano su porasle u ožujku nakon naglog pada prouzročenog širenjem koronavirusa, pokazalo je u utorak službeno izvješće, ističući urušenu potražnju kao najveći problem za kompanije.

Službeni indeks menadžera nabave (PMI) poskočio je u ožujku za 16,3 boda u odnosu na rekordno nisku razinu u ožujku, dosegnuvši 52 boda, izvijestio je državni zavod za statistiku. Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti.

U državnom zavodu pripisuju skok rekordno niskoj razini u prethodnom mjesecu, upozoravajući da ne signalizira stabilizaciju ekonomske aktivnosti.

Indeks proizvodnje gotovo se udvostručio, na 54,1 bod. Gotovo je udvostručen i indeks novih izvoznih narudžbi ali se zadržao ispod 50 bodova, što znači da kompanije i dalje neto bilježe manje narudžbi nego u prethodnom mjesecu.

Obnovu poslovanja donekle koče nastojanja vlasti da spriječe novi val zaraze, ovaj puta iz inozemstva.

Analitičari objašnjavaju da kineske kompanije i gospodarstvo u cjelini čeka teško razdoblje zbog naglog širenja virusa širom svijeta, neviđenih mjera izolacije u mnogim zemljama i gotovo izvjesne globalne recesije.


Izvor: novac.jutarnji.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 31.03.2020.