Kako će poslodavci na zapadu stegnuti remen?

Donosimo pregled nekih mjera kojima poduzetnici na zapadu stežu remen.

Mjere nisu u toj mjeri različite od onih koje su se već počele primjenjivati u Hrvatskoj, osim možda masovnih otkaza od kojih ćemo, nadamo se, biti pošteđeni.

Yahoo prenosi kako poslodavci ovih dana marljivo rade ne bi li uštedjeli svaki dolar, a neke od mjera kojima se najčešće služe su:

1. Otkazi – samo u listopadu u Americi je izgubljeno 240.000 poslova! Analitičari predviđaju još masovnih otkaza a studije pokazuju kako gotovo 26% poslodavaca namjerava otpuštati u 2009.

2. Zamrzavanje novog zapošljavanja – nije lako biti tek svršeni student na zapadu, koji će slijedeće godine krenuti u potragu za poslom. Uz otkaze, neće se otvarati niti nova radna mjesta, a oni koji ostaju će morati potegnuti i za one koji su otišli.

3. Restrikcije službenih putovanja
– kompanije se sve više odlučuju na tele-konferencije i internetsku komunikaciju kao alternativu uobičajenim sastancima, a svojim zaposlenicima će platiti kartu za tramvaj i lokalni autobus kako ne bi trošili na taksi ili će ih im platiti avio-karte ekonomskog razreda. Svi oni navikli na teleće medaljone u poslovnoj klasi sad će vidjeti kako je nama običnim smrtnicima kad nam stjuardese posluže «podrigušu» i navuku zastor!

4. Rezanje troškova treninga – prema ispitivanjima, gotovo 18% kompanija namjerava u potpunosti zamrznuti sve edukacijske aktivnosti tijekom slijedeće godine. Iako je edukacija izvor inovativnosti i novih spoznaja, čini se kako one ne dolaze brzinom koju očekuju poslodavci. No, savjet je da se educirate individualno te i dalje razvijate svoje sposobnosti.

5. Ukidanje domjenaka – iako bi možda mnogi poslodavci i organizirali božićne domjenke, nekako im se čini neumjesno da se vesele a otpustili su stotine i tisuće ljudi. Nikome se baš ne slavi i čini se da je Grinch na zapadu došao na svoje.

6. Zamrzavanje plaća – uz nezapošljavanje novih kadrova, postojeći će se morati priviknuti da im se za više rada neće i platiti više, jer plaća ostaje na nivou ovogodišnje. No, sreća je kako mnogi govore da je to samo stvar 2009. U 2010 će mnoge kompanije revidirati postojeće odluke te se nadamo da će povećati plaće.

Čini se kako će za mnoge na Zapadu ovo vrijeme godišta proći u neminovnom razmišljanju što i kako slijedeće godine.

mr.sc. Ratka Jurković, www.svanconsulting.com


Ponedjeljak, 08.12.2008.