Kad bi se u Hrvatskoj svi prazni stanovi uselili, 10 godina ne bi trebalo graditi nove zgrade!

Kad bi se u Hrvatskoj svi prazni stanovi uselili, 10 godina ne bi trebalo graditi nove zgrade!

Desetljeće niskih kamata diglo je cijene stambenih kvadrata u nebo.

Nijedna država ne voli kad joj se uruše bankarski i građevinsko-nekretninski biznis jer u pravilu iza toga dolazi velika nevolja koja se prelijeva na sve.

U globalnim relacijama banke su dobro “pofutrane” sa svih strana, no ljulja se nekretninski biznis od Kine, preko SAD-a do Njemačke. Desetljeće niskih kamata diglo je cijene stambenih kvadrata u nebo, što srednji sloj više ne može pratiti ni u najbogatijim državama, a pogotovo mladi.

Stoga je sve više pokušaja da se otkoči prodaja stanova. Njemački ministar financija Christian Lindner pokrenuo je reformu poreza na nekretnine s namjerom da ga u potpunosti ukine.

Manje se gradi

I u Njemačkoj je porez na promet nekretnina prihod gradova i općina, no za razliku od nas, njemačkim je lokalnim vlastima dana mogućnost da ga povećaju s minimalnih 3,5 posto, što su mnoge pokrajine i učinile te promjenu vlasništva oporezuju sa 6,5 posto.

Lindner sada poziva lokalce da smanje porez na promet nekretnina ili da ga u potpunosti ukinu te im je ukinuo donju granicu od 3,5 posto.

Hrvatska je Vlada također planirala ukinuti porez na promet nekretnina, koji je sada tri posto, što je trebao biti dio paketa kojim bi se uvelo oporezivanje nekretnina. Kako premijer Plenković nije dopustio uvođenje novog nameta, porez na promet nekretnina (tri posto) zadržao se do daljnjega.

Hrvatska želi neke promjene na stambenom tržištu, ali još se ne zna kakve. Ministar graditeljstva Branko Bačić najavio je nedavno novu stambenu strategiju iz koje će onda proizaći novi oblik državne intervencije u stanogradnji.

Malo je vjerojatno da će se zadržati subvencije za stambene kredite preko APN-a, no još se traži što će ih zamijeniti. Bačić je kazao da “prodaja stanova nije jedini način rješavanja stambenog pitanja građana, već je tu i izgradnja stanova koji bi prioritetno bili okrenuti iznajmljivanju mladima po povoljnim uvjetima”.

Razmišlja se da bi se u taj model išlo zajedno s jedinicama lokalne samouprave, radi nalaženja lokacija i zemljišta, kao i priključka na komunalnu infrastrukturu, a kako bi naposljetku cijene tih stanova bile niže, kazao je hrvatski ministar graditeljstva Bačić.

Ni u Njemačkoj nije jasno u kojem će smjeru ići porezna intervencija jer lokalne vlasti nisu sklone ukidanju poreza na promet nekretnina, kao što to nisu ni hrvatske općine i gradovi kad je u pitanju prirez. Handelsblatt piše da umjesto da smanje ili ukinu porez na promet nekretnina, neke njemačke savezne pokrajine sada uvode vlastite programe subvencioniranja nekretnina.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji kupcima stanova i kuća može biti vraćeno do 10.000 eura od bruto cijene. Nijemci bi godišnje trebali sagraditi 400.000 novih stanova, a očekuje se da će sljedećih godina sagraditi jedva 200.000.

Manje će se graditi i u Hrvatskoj, sudeći po padu broja izdanih građevinskih dozvola za stanogradnju. Stručnjakinja za tržište nekretnina s Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek smatra da Hrvatskoj ne bi trebao nijedan novi stan u idućih deset godina uz uvjet da se postojeći stambeni fond koristi za stanovanje.

“Po mojoj procjeni, osmina hrvatskog stambenog fonda je prazna. Ljudi ne kupuju stanove da žive u njima, čemu je pogodovala loša porezna politika”, kaže Vizek. “Kriza stanovanja postala je globalni problem i fenomen jer stanovi ne služe za stanovanje, nego su postali investicijsko dobro koje se koristi za štednju ili najam turistima. Tu je i kod nas u Hrvatskoj nastao temeljni problem”, dodaje Vizek.

graf

Kineski gradovi duhova

Svugdje se u svijetu gradi manje, manje se i prodaje, no cijene se i dalje drže oko rekordnih vrijednosti ili tek lagano padaju, kao u Njemačkoj i Švedskoj.

U Americi su, naprimjer, kamate na hipotekarne kredite narasle na visokih sedam posto, predviđa se da će ići do osam posto, što je više nego udvostručilo mjesečne rate kredita tamošnjih dužnika, no njihovi problemi s otplatama zasad nemaju znatniji utjecaj na cijene. U Austriji svaki drugi stambeni kredit ima promjenjivu kamatu te su dužnici u ozbiljnim problemima.

Kineski nekretninski divovi Evergrande i Country Garden prijavili su bankrot i poteškoće s plaćanjem, pa se analitičari boje da se u Kini ne ponovi japanski scenarij jer se Japan zbog kraha nekretninskog tržišta i špekulacija više od dva desetljeća našao u stagnaciji. Kako je ovisnost Zapada o Kini velika, njihovi lokalni problemi postaju globalni.

Ovu i slične vijesti pronađite na: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 24.08.2023. / poslovni.hr