Jedna od švicarskih enklava bankrotirala

Jedna od švicarskih enklava bankrotirala

Campione d'Italia, majušna talijanska enklava na obalama švicarskog jezera Lugana, bori se za opstanak nakon što je njezin glavni izvor prihoda, golema kockarnica, proglasila bankrot.

"SOS, Campione je mrtav", piše na velikom transparentu izvješenom nasuprot velike deseterokatne zgrade kockarnice u obliku kocke i zatamnjenih prozora. "Rien ne va plus", (francuski, ne primamo više uloge), piše na drugome natpisu, na šatoru koji su postavili sindikati koji predstavljaju 500 zaposlenika kazina, iznenada ostalih bez posla.

Po 1961 stanovnika suverenog talijanskog teritorija unutar Švicarske, površine jednog četvornog kilometra, zatvaranje kazina ima razorne posljedice. Desetljećima je ta 'ustanova' jamčila napredak talijanskom gradiću smještenom 23 kilometra od Italije.

"Oni koji su imali sreće da se ovdje rode, imali su i sreće da imaju posao", kazao je Fiorenzo Dorigo, koji je u kockarnici radio 21 godinu. "Nakon fakulteta i odslužene vojske, svi prijatelji iz osnovne škole ponovno su se našli na okupu radeći u kazinu", kazao je Dorigo.

Ali sve to drugarstvo i izvori prihoda nestali su u srpnju prošle godine kada je sud u Comu, nadležan za Campione, naredio zatvaranje kazina jer nije ispoštovao financijske obaveze prema mjesnim vlastima.

Stanovnici porez plaćaju Italiji, ali gotovo sve ostalo je švicarsko, uključujući valutu, registarske pločice i telefonske linije. Campione je i porezna oaza. Stanovnici uživaju u golemim poreznim olakšicama kao kompenzaciju za troškove života koji su, kao i većina drugog, vrlo švicarski.

Kockarnica je ondje prvi put otvorena 1917., ali tada joj je glavna svrha bila špijuniranje stranih diplomata pa je po završetku Prvog svjetskog rata zatvorena. Otvorena je opet 1933. zahvaljujući dekretu, koji je na snazi i danas.

Godine 2007., nakon sedam godina gradnje, otvorena je nova zgrada kockarnice, površine 36.000 četvornih metara.

Međutim, novi zakon koji zabranjuje kockanje u barovima i kafićima, kao i rast popularnosti 'online' kockanja, oduzeli su Campioneu dio dobiti.

U posljednjih desetak godina prihodi su počeli padati, a time je sreća okrenula leđa i cijelom mjestu. Gradonačelnik je dao ostavku, neke su tvrtke zatvorene, a uskoro će ista sudbina zadesiti i mjesni turistički ured.

"Campione nije bio u ovako teškoj situaciji od rata", rekao je Giorgio Zanzi, vladin povjerenik koji upravlja gradom od gradonačelnikove ostavke. U njegovu uredu je donedavno, do dolaska toplijeg vremena, bilo prohladno jer općina više nema novca za grijanje. Gradski službenici nisu dobili plaću od veljače 2018.

Kockarnica i općina nagomilali su milijunske dugove, kaže Zanzi.

Zbog financijskih problema u gradu čak nisu mogli organizirati glasanje za europske izbore u nedjelju.

U jeku su rasprave o tome kako spasiti Campione, ideje variraju od ulaganja u turizam do novih tehnologija.

"Campione je mali grad s velikim problemima", zaključio je Zanzi.


Članak je u skraćenom izdanju prenesen s poslovni.hr

Utorak, 28.05.2019. / www.poslovni.hr