Japan je izašao iz recesije

Japan je izašao iz recesije

Japansko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od srpnja do rujna 21.4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, priopćila je vlada u ponedjeljak, objavivši izlazak iz 12-mjesečne recesije

Gospodarstvo se snažno oporavilo budući da su se poslovne aktivnosti ponovno pokrenule unatoč pandemiji Covid-19 i jednomjesečnom izvanrednom stanju.

U razdoblju od travnja do lipnja aktivnosti su potonule rekordnih 28.8 posto.

Osobna potrošnja poskočila je u razdoblju od srpnja do rujna 4.7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je potonula 8.1 posto, navodi se u vladinom priopćenju.

Loša je vijest pad ulaganja kompanija, za 3.4 posto, drugo tromjesečje zaredom.

Izvoz je porastao sedam posto, nakon 17.4-postotnog potonuća u prethodnom tromjesečju. Uvoz se pak smanjio 9.8 posto. U razdoblju od travnja do lipnja porastao je 2.2 posto.

Gospodarstvo je teško pogodila pandemija koronavirusa i podizanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) u listopadu prošle godine, s osam na 10 posto.

Ciklus postupnog podizanja PDV-a počeo je u travnju 2014., kada je vlada tadašnjeg premijera Shinza Abea prvi puta u 17 godina povisila stopu s pet na osam posto.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 16.11.2020. / www.index.hr