Izraeski AI roboti beru voće i sprečavanju njegovo propadanje

Izraeski AI roboti beru voće i sprečavanju njegovo propadanje

Zbog globalnog manjka sezonskih berača voća, dodatno otežanog ograničenim putovanjima zbog pandemije covida-19 mnogi su poljoprivrednici u svijetu primorani ostavljati zrelo voće da istrune. 

No izraelska tvrtka Tevel Aerobotics Technologies osmislila je leteće robote, koji koriste umjetnu inteligenciju za otkrivanje i branje zrelog voća, pa ono više ne bi smjelo u tolikoj mjeri propadati. 

Proizvođači kažu da će roboti uštedjeti novce i smanjiti rasipanje hrane, podaci su objavljeni na stranicama Svjetskoga ekonomskog foruma.

I prije pandemije, uzgajivači su vrlo teško pronalazili radnike za branje voća. Još u srpnju 2019. Američka federacija za poljoprivrednu (AFBF) upozorila je na kroničan nedostatak radne snage.

Sve manji broj berača, pandemija koronavirusa koja je ograničila putovanja i spriječila dolazak sezonskih radnika iz drugih zemalja, poljoprivrednike su ponukali da rješenje pronađu u robotima za prikupljanje usjeva.

To je potaknulo stručnjake iz izraelske tvrtke Tevel Aerobotics Technologies da izume leteće robote (FAR) koji koriste umjetnu inteligenciju (AI) za prepoznavanje i branje voća. Ti pametni strojevi mogu raditi 24 sata dnevno te prepoznaju i beru samo zrelo voće.

Tvrtka ističe da se FAR roboti mogu koristiti bilo gdje u svijetu te da rješavaju problem nedostatka radne snage, istodobno smanjujući troškove.

Ova je inovacija izravan odgovor na nedostatak radne snage. "Nikad nemate dovoljno ruku za branje voća u pravo vrijeme i uz pravu cijenu. Voće se obično ostavi da istrune u voćnjaku ili se prodaje po puno nižoj cijeni, a poljoprivrednici svake godine gube milijarde dolara”, rekli su iz izraelske tvrtke.

Robot FAR koristi algoritme percepcije umjetne inteligencije za lociranje voćaka, kao i algoritme uz čiju pomoć pronalazi plodove među lišćem te ga klasificira po veličini i zrelosti.

U procesu branja voća vrijeme je iznimno važno jer voće ubrano s dva tjedna zakašnjenja gubi 80 posto svoje vrijednosti. Nakon što odaberu voćku, roboti pronalaze najpristupačnije mjesto da bi joj se približili, a pritom koriste hvataljku uz čiju je pomoć uberu. 

Na jednoj lokaciji istodobno može raditi više robota bez opasnosti od sudaranja, s obzirom na to da ih kontrolira autonomni "digitalni mozak". Prednost robota je što mogu raditi i 24 sata dnevno.

Izraelska tvrtka ističe da roboti ne zamjenjuju u potpunosti ljude već im pomažu u berbi te dodaje da će do 2050. nedostajati pet milijuna berača. Tvrdi i da njezini roboti jamče branje najmanje 10 posto voća koje trenutačno ostaje neobrano...

Ostatak vijesti pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 22.02.2021. / glasistre.hr