Iznenađuje iznos kojeg prosječni Nijemac uštedi svaki mjesec

Iznenađuje iznos kojeg prosječni Nijemac uštedi svaki mjesec

Uporni visoki inflacijski pritisak dosad nije smanjio prosječnu stopu štednje.

U prvom dijelu ove godine stopa štednje u Njemačkoj porasla je na 11,3 posto, objavio je Savezni ured za statistiku.

To znači da su kućanstva prosječno uštedjela 11,30 eura na svakih 100 eura raspoloživih prihoda, što odgovara prosječnoj štednji od 260 eura po stanovniku mjesečno ili 3120 eura godišnje, piše N1.

Međutim postoje velike razlike između kućanstava – ovisno o razini prihoda, životnoj situaciji i individualnoj sklonosti štednji. ‘Dok neka kućanstva mogu sačuvati puno novca, drugi nemaju ništa na kraju mjeseca, što je vjerojatno pogoršano za mnoga kućanstva zbog nastavljenog visokog rasta cijena svakodnevnih potrepština’, objasnili su statističari.

Uporni visoki inflacijski pritisak dosad nije smanjio prosječnu stopu štednje. Trenutačno je na sličnoj razini kao 2018. ili 2019. godine. U prvom dijelu 2021. stopa štednje u ovoj zemlji dosegnula je povijesno visoku razinu: tada su njemački potrošači uštedjeli 18,2 posto svojih prihoda – više nego ikad prije.

Uzrokovalo je to izbijanje pandemije koronavirusa početkom 2020. godine. S obzirom na brojna ograničenja povezana s pandemijom, kućanstva su trošila znatno manje nego inače, a njihovo ukidanje u drugoj polovini 2021. godine dovelo je do značajnog povećanja troškova.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 27.10.2023. / poslovni.hr