Iz BiH u Sloveniju ove godine otišlo 16.000 radnika

Iz BiH u Sloveniju ove godine otišlo 16.000 radnika

Analiza traženih radnih mjesta pokazala je da se među stranim radnicima u Sloveniji najviše traže varioci, vozači, zidari, elektroinstalateri, …

U prvih deset mjeseci 2021. u Sloveniji je izdano 16.198 radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

To je za 48,7 posto više nego prošle godine kada su mnogi radnici iz BiH zbog pandemije Covida-19 bili bez posla ili su poslani kućama da čekaju kraj pandemije. Također, to je i za 0,66 posto više od ukupnog posredovanja u 2018., koja je dosad bila godina s najviše ostvarenih posredovanja u zapošljavanju.

“Razlog za te brojeve je nastavak ekonomskog rasta koji je bio prekinut početkom pandemije i zatvaranjem država. Slovenija danas ima 10.830 (13,98 posto) nezaposlenih osoba manje nego na početku pandemije.

Međutim, početkom ove godine situacija nije bila obećavajuća jer je Slovenija imala 14.015 (18,09 posto) nezaposlenih više nego na početku pandemije i najoptimističnije procjene nisu uključivale ovakav trend zapošljavanja strane radne snage”, priopćili su iz Agencije.

Analiza traženih radnih mjesta pokazala je da se među stranim radnicima u Sloveniji najviše traže varioci, vozači, zidari, elektroinstalateri, tesari, pomoćni građevinski radnici, bravari, električari i slično.

Trend odlaska građana iz BiH zbog zaposlenja sve je izraženiji. Pandemija je usporila taj proces, ali se u posljednje vrijeme nastavio.

Ovu i slične vijesti pronađite na poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 15.12.2021. / poslovni.hr