I jedna od najbogatijih europskih zemalja u recesiji

I jedna od najbogatijih europskih zemalja u recesiji

Švicarsko se gospodarstvo u drugom tromjesečju smanjilo 8,2 posto u usporedbi s prvim kvartalom, najviše otkada su se počeli objavljivati podaci

Pokazalo je to izvješće Ministarstva gospodarstva koje je ujedno revidiralo podatak za prvo tromjesečje koji sada pokazuje pad aktivnosti za 2,5 posto.

Pad u razdoblju od travnja do lipnja najveći je otkada su se 1980. počela objavljivati kvartalna izvješća, napominju u SECO-u.

„Aktivnost u domaćem gospodarstvu bila je jako ograničena u vrijeme pandemije i mjera uvedenih kako bi se suzbila“, objašnjavaju u ministarstvu.

Pad je pogoršala globalna recesija, dodatni problem za izvozno orijentiranu Švicarsku, ali je blaži nego u mnogim drugim zemljama, ističe SECO, ukazujući na rast prometa u snažnom farmaceutskom sektoru.

Švicarska je tako ušla u tehničku recesiju, koja se definira kao pad aktivnosti na tromjesečnoj razini dva kvartala zaredom.

„Potpuni oporavak trajat će godinu ili dvije. Pretkriznu razinu možemo dostići do kraja 2021. godine", procjenjuje ekonomist SECO-a Ronald Indergand, dodajući da će inovacije i istraživanja biti ključni za razvoj Švicarske u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 28.08.2020. / novac.jutarnji.hr