Hrvati od gladi spašavaju narod Masai

Hrvati od gladi spašavaju narod Masai

Zbog ogromne suše teška je glad pogodila narod Masai u Keniji. Kako bi mu se pomoglo, na platformi Croinvest pokrenuta je kampanja skupnog financiranja Hrvatska za Masaije.

Masai su autohtona zajednica u Keniji koja se prvenstveno bavi stočarstvom. Kao polunomadski narod, Masai migriraju sa svojom stokom u potrazi za zelenim pašnjacima. Posljednjih šest mjeseci na njihovu području nije pala kiša zbog čega je teška glad pogodila ljude i životinje.

Kako bi im se omogućilo preživljavanje do kišne sezone, za kupnju hrane za ljude i životinje potrebno je prikupiti dvadeset tisuća kuna.

„Suša i glad su nas jako pogodile. Krave nam ugibaju, djeca napuštaju školu, a obitelji spavaju gladne. Masai se primarno bave uzgojem krava zbog čega smo trenutačno jedna od najranjivijih zajednica. Molimo vas za pomoć! Želimo osigurati hranu obiteljima te školovanje djeci. U ime zajednice Masai zahvaljujem hrvatskom narodu na dosad pruženoj pomoći“, kazao je Samuel Lekato, Masai iz Kenije, prvi koji je diplomirao ekonomiju i statistiku u svojem selu.

Lekato vodi organizaciju Enduata Emaa i član je Franjine ekonomije, društvene platforme koju je pokrenuo papa Franjo s ciljem pronalaska rješenja za goruće društvene probleme. Sanja o iskorjenjivanju gladi među Masaijima kroz održivu poljoprivredu te u borbi s klimatskim promjenama želi posaditi 10 tisuća stabala.

„Problem suše koja je pogodila Keniju, multiplicira se na više razina. Osim što negativno utječe na dostupnost hrane i vode za ljude i životinje, njihovo zdravstveno stanje te gospodarska kretanja, suša ima razarajući utjecaj na biološku raznolikost, potiče agresiju i sukobe za teritorije, povećava seksualno nasilje i broj dječjih i prisilnih brakova te onemogućuje djecu i mlade u pohađanju udaljene nastave i plaćanju školarina“, istaknuo je Zoran Rajn, osnivač i predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj u sklopu kojeg se nalazi crowdfunding platforma Croinvest.eu.

Kao član Franjine ekonomije sa Samuelom Lekatom se upoznao na ovogodišnjem susretu s papom Franjom u Asizu. Na Lekatovu zamolbu za hitnu pomoć narodu Masai, pokrenuo je kampanju skupnog financiranja Hrvatska za Masaije.

Vjeruje kako će njegovi sunarodnjaci uspjeti pomoći afričkom narodu čiji su životi ozbiljno ugroženi.

Poveznica na kampanju: Hrvatska za Masaije – Croinvest

Napomena: Na stranici kampanje nalaze se fotografije potresnog sadržaja

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 09.12.2022.