Googleova direktorica otkrila kakve ljude zapošljavaju

Googleova direktorica otkrila kakve ljude zapošljavaju

Mnogima od nas rečeno je da će uska stručnost poboljšati našu radnu vjerodostojnost, ubrzati napredovanje u poslu i povećati prihode. Alternativna širokoumnost obično je odbacivana kao površna i praktički bezvrijedna. No budućnost bi mogla biti vrlo različita. Širina perspektive i mogućnost povezivanja točaka vjerojatno će biti jednako važne kao uska stručnost i sposobnost generiranja točaka, piše Vikram Mansharamani, predavač na Harvardu za CNBC.

Ključ uspjeha prije je bila uska specijalizacija

Pomislite samo na ključne riječi koje su karakterizirale poslovne savjete u prošlih 40 do 50 godina: jezgrovita kompetencija, jedinstvene vještine, uska specijalizacija. Koliko većinu nas sjećanje služi, piše CNBC, a prenosi index.hr, ključ uspjeha bio je razvoj specijalizacija koje omogućavaju uspon na profesionalnoj ljestvici.

Nije bilo dovoljno biti liječnik, nego se trebalo dalje specijalizirati, primjerice u kardiologiji. Ali potom nije bilo dovoljno biti ni kardiolog, nego se trebalo dodatno specijalizirati i postati kardiokirurg. Nije to tako samo u medicini, nego u gotovo svim profesijama. Poruka je bila jasna - usredotočite se na razvoj stručnost i napredovat ćete na poslu i zarađivati više novca. Takav pristup je funkcionirao. Mnogi današnji lideri uspinjali su se kroz specijalizaciju.

No kako to uobičajena izjava o odricanju odgovornosti u financijskim fondovima kaže, rezultat iz prošlosti nije jamstvo rezultata u budućnosti. Vrijeme je da ovo preispitamo jer klatno između dubinske stručnosti i širine otišlo je preduboko.

Raznovrsno iskustvo

Mnoge kompanije traže raznovrsno iskustvo prilikom zapošljavanja. To je neophodno za velike organizacije kao što je Google, gdje zaposlenici mijenjaju odjele i uloge. Lisa Stern Hayes, jedna od direktorica u Googleu zadužena za ljudske resurse, rekla je u podcastu da kompanija više cijeni osobe koje rješavaju probleme i imaju općenite kognitivne sposobnosti od onih koje su usko specijalizirane.

Google zapošljava pametne generaliste

"Znate da se Google brzo razvija. Ako angažirate nekog da radi samo jedan konkretan posao, a potom kompanija treba promjenu, moramo biti sigurni da će ta osoba moći raditi nešto drugo u Googleu. Zato zapošljavamo pametne generaliste", rekla je Lisa Stern Hayes.

Ako ste relativno novi na tržištu rada, savjet je da svoju karijeru usmjeravate prema stjecanju raznolikih geografskih i funkcionalnih iskustava. Analitičke sposobnosti koje ćete u tom procesu razviti (primjerice, statističke vještine ili kritičko zaključivanje), dobro će vam doći kad se budete natjecali s onima koji su više usredotočeni na specifične vještine.

Jedino što je izvjesno je da će budućnost biti neizvjesna. Brz napredak umjetne inteligencije i tehnološke inovacije pretvorili su informacije u robu. Vještina generiranja točaka gubi vrijednost. Ključna vještina budućnosti i nije baš vještina, nego pristup, filozofija i način razmišljanja koje biste trebali usvojiti čim budete mogli, zaključuje CNBC.


Izvor: index.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 02.02.2021.