Evo kako Njemačka spašava samozaposlene, honorarce i poljoprivrednike

Evo kako Njemačka spašava samozaposlene, honorarce i poljoprivrednike

Program državnih potpora cilja pomoći skupinama kojima će biti teško posuditi novac i nisu pokrivene mjerama za financijsku sigurnost.

Njemačke savezne pokrajine počele su u ponedjeljak izravno uplaćivati novac na račune malih poduzeća te samozaposlenih, honorarno zaposlenih i poljoprivrednika teško pogođenih zdravstvenom krizom zbog koronavirusa.

Vlada u Berlinu i savezne zemlje postigle su u nedjelju sporazum kojim se omogućuje isplata potpora za prekarno zaposlene i mala poduzeća. Sporazum su potvrdili ministarstvo gospodarstva i financija, a omogućit će saveznim pokrajinama pristup fondu ukupne vrijednosti 50 milijardi eura.

Kriza koju je prouzročila pandemija koronavirusa pokazala se katastrofalnom za mnoge male tvrtke, samozaposlene i honorarno zaposlene poput glazbenika, fotografa, umjetnika, prevoditelja i njegovatelja.

Javna su događanja otkazana i gospodarske su aktivnosti dobrim dijelom zamrle, pa je potražnja za njihovim uslugama gotovo preko noći presušila. Dodatni je problem što malo njih ima pravo na naknadu za bolovanje odnosno na naknadu za otkazane ugovore.

Program državnih potpora cilja pomoći skupinama kojima će biti teško posuditi novac i nisu pokrivene mjerama za financijsku sigurnost.

Poduzeća koja zapošljavaju do pet radnika dobit će 9000 eura kako bi zadržala glavu iznad vode u sljedeća tri mjeseca, a ona s najviše deset radnika mogu računati na 15.000 eura. Da bi stekla pravo na pomoć, morat će dokazati da su prije krize bile financijski solidna. Ministar gospodarstva Peter Altmaier potvrdio je u nedjelju da će novac iz fonda biti dostupan i poljoprivrednicima.

„Kao i kod drugih malih poduzeća, honorarno zaposlenih i samozaposlenih, potrebe mnogih poljoprivrednika trenutno su velike“, naglasio je Altmaier.

Preuzeto sa poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 31.03.2020. / poslovni.hr