Europsko gospodarstvo i broj zaposlenih pali u prvom tromjesečju

Europsko gospodarstvo i broj zaposlenih pali u prvom tromjesečju

Europsko gospodarstvo palo je u prvom tromjesečju, potvrdio je u utorak Eurostat, a posljedice novog vala pandemije koronavirusa očitovale su se i u padu broja zaposlenih

Sezonski prilagođeni BDP EU pao je u prvom tromjesečju 1.7 posto u odnosu na to prošlogodišnje razdoblje, neposredno uoči širenja zaraze covidom-19, čime je europski statistički ured potvrdio procjenu s kraja travnja.

U posljednja tri mjeseca 2020. aktivnosti su na godišnjoj razini smanjene 4.6 posto.

U eurozoni aktivnosti su u prva tri ovogodišnja mjeseca pale za 1.8 posto, nakon 4.9-postotnog pada na kraju 2020., što je također u skladu s prvom Eurostatovom procjenom. Na tromjesečnoj razini sezonski prilagođeni BDP EU pao je u prvom tromjesečju 0.4 posto, nakon 0.5-postotnog pada u posljednja tri mjeseca 2020. U eurozoni aktivnosti su u razdoblju od siječnja do ožujka pale 0.6 posto u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje, kada su se smanjile 0.7 posto.

Time su EU i eurozona kliznuli u recesiju, prema ekonomistima koji je definiraju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti na tromjesečnoj razini.

U trećem tromjesečju 2020. aktivnosti su se oporavile od pandemijskog šoka i poskočile na tromjesečnoj razini 11.7 posto u EU i 12.5 posto u eurozoni.

Pad aktivnosti očitovao se i u smanjenom broju zaposlenih u EU i eurozoni u prvom tromjesečju za 0.3 posto u odnosu na posljednja tri prošlogodišnja mjeseca. Broj zaposlenih smanjio se prvi put od drugog tromjesečja 2020.

U posljednja tri mjeseca 2020. zaposlenost je na oba područja porasla za 0.4 posto. Na godišnjoj razini broj zaposlenih smanjio se u EU za 1.8 posto, nakon 1.6-postotnog pada na kraju 2020. U eurozoni pala je 2.1 posto, nakon 1.9-postotnog pada u prethodnom kvartalu, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Trend pada broja zaposlenih nastavljen je time na početku godine četvrto tromjesečje zaredom.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 18.05.2021. / www.index.hr