EU stvara fond za oporavak i planira podijeliti čak 500 milijardi eura bespovratno

EU stvara fond za oporavak i planira podijeliti čak 500 milijardi eura bespovratno

Očekuje se da će Komisija predložiti i uvođenje novog seta poreza od čijih će se prihoda podmiriti trošak zaduživanja tijekom narednih desetljeća

Komisija europarlamentarcima planira predložiti Fond za oporavak 'težak' 750 milijardi eura, od kojih bi 500 milijardi članicama bilo alocirano kao bespovratna sredstva, dok bi se 250 milijardi eura omogućilo kao povoljni zajmovi, javlja Financial Times.

Po svemu sudeći riječ je o kompromisu između prijedloga Pariza i Berlina, koji su se zalagali za to da sva sredstva pomoći budu bespovratna, i prijedloga tzv. 'štedljivih članica' na čelu s Austrijom i Nizozemskoj, koje se pod svaku cijenu protive tom prijedlogu.

Paket mjera za ekonomski oporavak unije nakon krize uzrokovane koronavirusom svakoga će trenutka u Bruxellesu predstaviti šefica Komisije Ursula von der Leyen, kojoj je Europsko vijeće na posljednjem video summitu dalo zadaću dogovoriti prihode i rashode gospodarskog padobrana EU.

Očekuje se da će von der Leyen danas pozvati na transformaciju središnjih financija EU kako bi joj se omogućilo zaduživanje na globalnom tržištu kapitala.

Također, očekuje se da će Komisija predložiti uvođenje novog seta poreza od čijih će se prihoda podmiriti trošak zaduživanja tijekom narednih desetljeća. Neslužbeno se doznaje da bi se na listi mogli naći i tehnološki divovi, ali i korištenje jednokratne plastike, što se već dugo spominjalo kao jedan od mogućih izvora europskih prihoda. Stručnjaci procjenjuju da bi se novim porezima godišnje moglo sakupiti i do 10 milijardi eura.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Jutarnjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 27.05.2020. / euractiv.jutarnji.hr