Elon Musk otkrio što mu najviše treba - tvornica odličnih inženjera

Elon Musk otkrio što mu najviše treba - tvornica odličnih inženjera

Elon Musk ne planira investirati u razvoj i proizvodnju električnih zrakoplova, no otkrio je što mu najviše treba za daljnja ulaganja u istraživanje i razvoj novih tehnologija.

Elon Musk gostujući nedavno u podcastu Third Row Tesla i HyperChange upitan je planira li graditi i električne zrakoplove, ako ne putničke, onda barem električne letjelice koje mogu vertikalno polijetati i slijetati (eVTOL), poput onih koje proizvode tvrtke Joby, E-Hang ili Wisk. S obzirom na to da Tesla proizvodi vrlo učinkovite baterije i da električni zrakoplovi i letjelice trebaju samo najbolje baterije, takvo što voditeljima podcasta imalo je smisla upitati Muska, no njegov ih je odgovor iznenadio.

Ne. Mislim da je vrlo teško dovesti zrakoplov do točke proizvodnje te zadovoljiti sve regulatorne zahtjeve diljem svijeta. To je vrlo teško, rekao je Musk.

Dodao je da je proizvodnja zrakoplova potpuno drugačija od proizvodnje automobila, solarnih panela ili baterija. "Nema autokompanija koje su i proizvođači zrakoplova", rekao je Musk.

Ipak, Musk nije u potpunosti maknuo tu temu sa stola, nego je jednostavno rekao da bi to značilo da bi morao preskočiti puno stvari koje su mu trenutačno puno važnije, poput guranja revolucije električnih vozila naprijed, izgradnje Hyperloopa, podizanja proizvodnje solarnog krova i baterije Powerwall te možda i dovođenja na tržište jeftinog električnog automobila.

Musk je rekao da negdje u budućnosti na red mogu doći i letjelice eVTOL, ali tek kad se netom nabrojeni prioriteti ispune. "Čitav transport bit će električan, osim raketnog", naglasio je.

Voditelji spomenutog podcasta nakon toga su ukazali na Tesline trenutačne velike financijske dobitke i stratosfersku cijenu dionica te tvrtke pa su zaključili da bi se taj novac mogao itekako uložiti u daljnja istraživanja i razvoj.

Ne ide to tako, odgovorio im je Musk. Nije riječ o tome da razmišljamo da nam je barem više novca koji možemo potrošiti na R&D. No da postoji tvornica koja proizvodi odlične inženjere, to bi onda bilo tako, pojasnio je Musk.

S druge strane, Musk je u više navrata isticao kako preferira ljude "izvanrednih sposobnosti", a ne toliko školovane ljude, jer smatra da visoko obrazovanje može ukazati da je osoba sposobna za velike stvari, no to ne mora uvijek biti tako.

Ako pogledate primjerice ljude poput Billa Gatesa, Larryja Ellisona i Stevea Jobsa, to su ljudi koji nisu završili fakultete, no kad biste imali priliku zaposliti ih, naravno da bi to bila dobra ideja, obrazložio je Musk.

Preneseno sa zimo.hr

Srijeda, 12.02.2020. / Branimir Vorša, zimo.hr