Ekonomski oporavak pomoću ‘plaće za sve’? Univerzalni dohodak moguće je uvesti i Hrvatskoj

Ekonomski oporavak pomoću ‘plaće za sve’? Univerzalni dohodak moguće je uvesti i Hrvatskoj

Ideja stara nekoliko desetljeća o prihodu koji bi dobivali svi građani, neovisno da li su zaposleni ili nisu, izbijanjem ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa opet je oživjela.

Iako dio ekonomista smatra da se radi o neophodnom instrumentu za oporavak gospodarstava, druga struja mišljenja ipak smatra da se radi o utopističkom prijedlogu koje ne uzima u obzir činjenicu da je sadašnji svijet (još uvijek) interesno ustrojen.

Za sada najkonkretnije o uvođenju univerzalnog dohotka razmišlja Španjolska. Tamošnja vlada želi ubrzati uvođenje “univerzalnog dohotka” kako bi pomogla osobama koje su zbog pandemije ostale bez prihoda.

Među posljednjima koji se javno zauzeo za ovu ideju je i papa Franjo. Sveti Otac je predložio “univerzalni dohodak za sve koji su odbačeni” jer “siromasi i svi koji su isključeni iz društva plaćaju i platit će najveći danak” pandemiji. Univerzalni temeljni dohodak nije nova ideja.

Temelji se na premisi da bi svim građanima država isplaćivala određenu svotu novca svaki mjesec, neovisno o tome jesu li zaposleni ili traže posao, i neovisno koje su dobne skupine. 

Nema veze s ekonomijom

Međutim, Luka Brkić, profesor međunarodnih ekonomskih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti vrlo je skeptičan prema ideji da će univerzalni temeljni dohodak postati stvarnost. „U svijetu koji je interesno ustrojen to je utopizam“, ocjenjuje Brkić za Poslovni dnevnik.

Kako pojašnjava, potpuno je razumljivo da zagovaranje takve ideje dolazi od moralnog autoriteta kao što je papa Franjo. “No, to nema veze s ekonomijom”, ističe Brkić i pita iz kojih bi se izvora i prikupljala sredstva za takav dohodak na globalnoj razini. Teoretski gledano, univerzalni dohodak moguće je uvesti u bilo kojoj državi, pa i Hrvatskoj, pod pretpostavkom da postoji politička volja.


Izvor: Poslovni dnevnik

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 20.04.2020.