Direktor Githuba tvrdi da umjetna inteligencija neće zamijeniti programere

Foto: DepositPhotos

Direktor Githuba tvrdi da umjetna inteligencija neće zamijeniti programere

Umjetna inteligencija je u posljednje vrijeme s ChatGPT stigla u fokus široj javnosti, no bez obzira na sve mogućnosti koje nudi, još uvijek neće moći zamijeniti ljude u apsolutno svemu. Kao, primjerice, u razvoju softvera.

Dakle, straha za developere nema, potvrdio je to izvršni direktor (CEO) GitHuba Thomas Dohmke za Computer Weekly.

"Ljudska inteligencija još je uvijek nadmoćna kad se radi o rješavanju složenih problema. Zato, trenutno umjetna inteligencija ponajviše služi kako bi ljudima pomogla rasteretiti ih oko automatiziranih procesa i manjih zadataka, odnosno, učiniti ih produktivnijima", naglasio je Dohmke.

Uvjeren je i da će generacije developera koje dolaze koristiti umjetnu inteligenciju na izraženiji način nego one prethodne. Samim time, siguran je i da će im to biti potpuno normalno, kao jedan sjajan alat za bolje obavljanje posla.

"Tehnologija kao što je ChatGPT omogućit će novi način učenja, tako da mladi developeri mogu komunicirati s umjetnom inteligencijom i učiti vlastitim tempom, bilo da se radi o uputama ili skriptama u unaprijed definiranoj priči. Vraćajući se na mlađe developere, mislim da će oni biti vještiji kada izađu s fakulteta jer ne moraju učiti dosadne osnove programiranja na isti način na koji smo mi to radili. Gotovo posvuda u svijetu imamo manjak developera i oni stalno moraju učiti, što će im umjetna inteligencija svakako olakšati. Puno je privlačnije imati nju kao pomoćnika nego čitati gomile knjiga ili provesti sate i sate uz tutoriale", kazao je CEO GitHuba.

Objasnio je ovu situaciju s autonomnim vozilima, koja se mogu kretati bez da itko upravlja njima, ali svejedno im treba netko tko će im reći gdje trebaju ići.

"Ljudi će i dalje morati pisati kod, smisliti ga, odrediti mu smjer... Umjetna inteligencija to ne može, ona može samo ubrzati dio strukture, biti na usluzi čovjeku", zaključio je Dohmke.

 

Ovaj i slične članke potražite na ICT Business.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 18.01.2023. / ICT Business