Cijena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine kao posljedica velikih poremećaja u proizvodnji na američkoj obali Meksičkog zaljeva nakon uragana Ida i Nicholas

Cijena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine kao posljedica velikih poremećaja u proizvodnji na američkoj obali Meksičkog zaljeva nakon uragana Ida i Nicholas

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3,6 posto, na 78,09 dolara, najvišu razine od listopada 2018., dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,9 posto, na 73,98 dolara, najvišu razinu od srpnja.

Cijene nafte porasle su zbog velikih poremećaja u proizvodnji na američkoj obali Meksičkog zaljeva nakon uragana Ida i Nicholas, što je dovelo do oštrog pada zaliha u SAD-u i u svijetu.

Američke rafinerije potražile su zamjenu za naftu iz Meksičkog zaljeva kod proizvođača u Iraku i Kanadi, kažu analitičari.
„Cijene nafte porasle su još jedan tjedan jer tržište uračunava produljeni utjecaj poremećaja u ponudi i vjerojatni pad zaliha jer će trebati pokriti potražnju rafinerija”, kaže Louise Dickson, analitičarka u tvrtki Rystad Energy.

Poremećaji bi mogli, kaže, potrajati nekoliko mjeseci i već su doveli do oštrog pada zaliha.

Neke članice Organizacije zemalja izvoznica nafte imaju, pak, problema s povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja ili kašnjenja radova na održavanju postrojenja u pandemiji koronavirusa.

Cijene nafte na londonskom tržištu mogle bi do kraja rujna dosegnuti 80 dolara po barelu zbog pada zaliha, smanjene proizvodnje OPEC-a i jače potražnje na Bliskom istoku, procjenjuju analitičari UBS-a u osvrtu na situaciju na tržištima.
„Cijena bi na londonskom tržištu mogla dosegnuti tu razinu u idućim tjednima, s obzirom na kontinuirani pad zaliha nafte povezan s neplaniranim poremećajima u opskrbi“, pojasnili su.

S druge strane, veći rast cijena zakočila je prva javna dražba državnih rezervi nafte u Kini.

Državna kompanija PetroChina i privatna rafinerija i proizvođač kemikalija Hengli Petrochemical kupili su četiri tankera nafte, ukupno 4,43 milijuna barela.

Više pročitajte na slobodnadalmacija.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 28.09.2021. / www.slobodnadalmacija.hr