Britanija žurno daje vize znanstvenicima

Foto: Screenshot YouTube

Britanija žurno daje vize znanstvenicima

Premijer Boris Johnson predstavio reformirani imigracijski sustav.

Velika Britanija će započeti s izdavanjem viza po žurnom postupku za vodeće znanstvenike i istraživače idućeg mjeseca kada napusti Europsku uniju, rekao je premijer Boris Johnson medijima u ponedjeljak.

Velika Britanija napušta Europsku uniju u ovaj petak, 31. siječnja.

“Dok napuštamo EU želim poslati poruku da je Velika Britanija otvorena za najtalentiranije umove svijeta te je spremna podržati ih kako bi se njihove ideje pretvorile u stvarnost”, stoji u priopćenju Borisa Johnsona.

Od 20. veljače postupak dobivanja viza za znanstvenike i istraživače bit će ubrzan, ako dobiju preporuku britanskih institucija.

Ne postoji ograničenje na broj viza koje mogu biti izdane za “globalne talente”.

Promjene objavljene u ponedjeljak najavljene su tijekom kampanje za parlamentarne izbore 2019. Zamijenit će sličan sustav koji je do sada vrijedio za zemlje izvan EU-a, ali je bio ograničen na svega dvije tisuće viza godišnje.

Johnsonova je vlada već predstavila šire reforme imigracijskog sustava, koje će vjerojatno uputiti u parlamentarnu proceduru kroz narednih nekoliko mjeseci.

Bodovnim sustavom pokušat će se u Britaniji smanjiti broj niskokvalificiranih radnika, dok će se omogućiti industriji da zaposli potrebne kvalificirane radnike...

Vijest je prenesena sa poslovni.hr

Utorak, 28.01.2020. / poslovni.hr