Austrija ima ogromnu potrebu za određenom strukom, trebat će im još 100 000 ljudi

Austrija ima ogromnu potrebu za određenom strukom, trebat će im još 100 000 ljudi

Anschober je ustvrdio kako se to može jedino postići „preškolovanjem“ ili školovanjem određenog broja osoba za to zanimanje

Aktualna epidemiološka situacija, rezultat prvog kruga masovnog testiranja stanovništva, reforma na području njege starijih i nemoćnih osoba te situacija na tržištu rada bile su središnje teme današnje konferencije za novinare koju su u središtu austrijske vlade u Beču održali ministar zdravlja i socijalne skrbi Rudolf Anschober i ministrica rada Christine Aschbacher.

Vezano uz svoju drugu dužnost ministra za socijalnu skrb, Anschober je najavio reformu na području njege starijih i nemoćnih osoba. „Do kraja siječnja, sveobuhvatni i sadržajni Paket mjera trebao bi biti gotov“, poručio je Anschober. Naglasio je kako je u Austriji njegovateljsko osoblje nedostatna radna snaga, a da je upravo ono „najvažnije“.

„Trenutačno imamo 127.000 osoba koje rade na području njege, ali više od 30 posto je starije od 50 godina i za 10-tak godina otići će u mirovinu“, rekao je austrijski ministar socijalne skrbi istaknuvši: „Do 2030. godine trebati ćemo ne manje nego 100.000 novog njegovateljskog osoblja“.

Anschober je ustvrdio kako se to može jedino postići „preškolovanjem“ ili školovanjem određenog broja osoba za to zanimanje. I omogućavanjem ulaska na područje njege „bez ikakvih barijera“ s fokusom na „onih 7 posto koji su školovani za taj posao, ali trenutačno ne rade svoj posao“, iz razno raznih, pa tako i financijskih razloga.

Ukazao je na potrebu povećanja plaća zaposlenicima bez kojih se ne može na području zdravstva i njege.

Ministrica rada Aschbacher je rekla kako je Vlada izdvojila 700 milijuna eura za „korona ofanzivu“ spašavanja i otvaranja novih radnih mjesta. „Austrija ima enormnu potrebu za radnom snagom u području zdravstva i njege“, poručila je Aschbacher.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 14.12.2020. / www.vecernji.hr