Arapske poslovne žene profitiraju od globalizacije

Arapski poslovni baš kao i privatni svijet već je poslovično vezan isključivo za muškarce. U zemljama kao što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati žene i danas ne mogu voziti automobile, a do prije par godina nisu imale niti osobne iskaznice na vlastito nego muževljevo ime.

No, ako je suditi po istraživanju poslovnog časopisa Arabian Business Journal, sve više ljudi baš u Ujedinjenim Arapskim Emiratima želi vidjeti više žene na vodećim poslovnim pozicijama. Prema istraživanju, gotovo 42% čitatelja časopisa izjasnilo se o potrebi većeg broja žena na vodećim pozicijama. Čitatelji smatraju kako u globalnom svijetu stroga patrijarhalna podjela uloga dovodi do nazadovanja zemlje. 32% čitatelja podupire planove o povećanju broja žena na vodećim poslovnim pozicijama ali su protiv pozitivne diskriminacije i žele da to žene zarade svojim radom i sposobnošću. No, da su Ujedinjeni Arapski Emirati i dalje muški svijet pokazuje i 16% čitatelja koji smatraju da žene trebaju ispunjavati druge neposlovne uloge u društvu dok se 9% strogo protivi daljnjem ulasku žena u poslovni svijet koji je za njih strogo rezerviran za muškarce.

Ujedinjeni Arapski Emirati jedna su od liberalnijih arapskih zemalja, sa visokim BDP-om od gotovo 24.000 dolara po glavi stanovnika, zahvaljujući izvozu nafte. To je i zemlja velikih građevinskih projekata a u najvećem gradu Dubaiju, nalazi se najveći broj građevinskih dizalica po četvornom metru. Iako je obrazovanost žena visoka spram ostalih arapskih zemalja, ona je i dalje manja od obrazovanosti muškaraca. U svojoj knjizi «Žene i Globalizacija na Bliskom Istoku» («Women and Globalization in the Arab Middle East: Gender, Economy, and Society»), autorice Eleanor Abdella Doumato i Marsha Pripstein Posusney, navode kako su profesije koju mogu obavljati žene još uvijek vezane za javne sektore i općenito one u kojima nema puno izravnih kontakata sa drugim ljudima (pogotovo strancima i muškarcima).

Državni sektor je uglavnom namijenjen ženama zbog povoljnijih radnih sati i ostalih beneficija uglavnom okrenutih ženama kao majkama i suprugama, a mnoge žene se, usprkos visokom obrazovanju, povinuju želji obitelji i supruga u odabiru buduće profesije. No, prema pisanju BBC News-a mnoge žene hrabro ustraju u samostalnom odabiru svojih profesija, čime pomiču granice strogih islamskih zakona.

mr.sc. Ratka Jurković

Ponedjeljak, 22.09.2008.