Američko gospodarstvo već u recesiji, mnogi sektori paralizirani

Američko gospodarstvo već u recesiji, mnogi sektori paralizirani

Sve je jasnije da će koronavirus prekinuti najdužu gospodarsku ekspanziju u SAD-u jer su u naporima da se spriječi širenje virusa paralizirani brojni poslovni sektori, pa mnogi analitičari smatraju da je najveće svjetsko gospodarstvo već uronilo u recesiju, piše index.hr.

„Već smo u recesiji”, kaže Robin Brooks, glavni ekonomist Instituta za međunarodne financije, koji procjenjuje da će američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pasti za 0,2 posto na godišnjoj razini, a u drugom za 3,6 posto.

Upravo mjere koje su nužne da bi se spriječilo širenje koronavirusa - karantene, ograničenja putovanja i zatvaranje uslužnih djelatnosti i poduzeća - zaustavile su svakodnevno poslovanje i gurnule gospodarstvo u prvu recesiju od financijske krize 2008. godine.

Situacija u gospodarstvu pogoršala se neviđeno brzo. Pandemija koronavirusa izazvala je velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta, a mnoge su države zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, zatvorile restorane i druge uslužne djelatnosti, odgodile sportske i kulturne događaje...

U SAD-u je već započeo val otpuštanja, posebice u industrijama koje su najugroženije zbog ekonomskog zastoja: putovanja, zabave, hotela, restorana... To je srce uslužnog sektora, koji čini najveći udio u američkom gospodarstvu. 

Stoga će nezaposlenost idućih mjeseci sigurno porasti, vjerojatno brzo.

Čak je i predsjednik SAD-a Donald Trump ovih dana kazao da gospodarstvu prijeti recesija.


 

Ostatak članka pročitajte na: index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 19.03.2020.