Ustavni sud: Doktor koji je dao otkaz odmah nakon specijalizacije, ne mora bolnici vratiti novac

Ustavni sud: Doktor koji je dao otkaz odmah nakon specijalizacije, ne mora bolnici vratiti novac

Odluka Ustavnog suda je važna jer će se na nju moći pozivati i mnogi drugi bivši specijalizanti

Bivši specijalizant KBC-a Osijek uspio je nakon višegodišnjeg sudskog spora dokazati da ga je bolnica neosnovano tražila povrat više od milijun kuna jer nije ostao raditi kod njih nakon položenog specijalističkog ispita.

Spomenuti iznos, točnije 1,2 milijuna kuna, bolnica je tražila jer su, kako tvrde, toliko uložili u njegovu specijalizaciju.

Ova presuda Ustavnog suda RH važna je i za sve ostale specijalizante koji su se našli u istoj situaciji, a istovremeno bi mogla predstavljati novi financijski udar na domaći zdravstveni sustav.

Naime, brojni specijalizanti raskinuli su s bolnicama ugovore kada su položili specijalističke ispite, iako su trebali, prema ugovoru, nakon toga ostati raditi u njima budući da su im bolnice financirale specijalizaciju. Bolnice su ih mahom tužile i tražile povrat milijunskih iznosa.

Sada je Ustavni sud, u slučaju specijalizanta Kliničkog bolničkog centra Osijek zaključio kako bolnica nema pravo tražiti povrat plaća. To je, kaže sud, zarada što ju je specijalizant primio za svoj rad. Plaća ne može predstavljati trošak školovanja naglasio je Ustavni sud i naložio Vrhovnom sudu da ponovno razmotri ovaj slučaj. Prema presudi iz travnja 2019. osječki specijalizant trebao je s kamatama vratiti 1,2 milijuna kuna.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu telegram.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 15.02.2021. / www.telegram.hr