Supružnici 'teški' milijarde dolara, a na posao dolaze biciklom

Supružnici 'teški' milijarde dolara, a na posao dolaze biciklom

Sahin i njegova supruga trenutno se nalaze na listi od 100 najbogatijih Nijemaca

Ugur Sahin, koji dolazi iz skromne obitelji, osnivač je njemačke dvije milijarde dolara vrijedne kompanije BioNTech, no još uvijek na posao dolazi biciklom.

On i njegova supruga Oezlem Tuereci, također članica uprave u BioNTechu, došli su na glas kao ‘tim iz snova’ koji bi mogao spasiti svijet od koronavirusa.

Naime, globalna utrka u pronalasku cjepiva protiv covida-19 podigla se na višu razinu u ponedjeljak kada su kompanije BioNTech i američki Pfizer objavili kako njihovo cjepivo nakon treće faze kliničkog testiranja ima učinkovitost od 90 posto.

Oezlem Tuereci, kći turskog liječnika koji je također iz Turske došao u Njemačku, kazala je jednom prilikom u intervjuu da su čak i na dan svog vjenčanja oboje našli vremena za rad u laboratoriju. Zajedno su proučavali imunosni sustav kao potencijalnog saveznika u borbi protiv karcinoma i pokušavali ustanoviti koji je jedinstveni genetski sastav svakog pojedinog tumora.

S poduzetničkim životom krenuli su 2001. godine kada su osnovali tvrtku Ganymed Pharmaceuticals kako bi mogli razviti antitijela protiv karcinoma, no Sahin koji je tada predavao na sveučilištu u Mainzu nikada nije odustao od predavanja.

Njihov Ganynmed je prodan 2016. japanskom Astellasu za 1.4 milijarde dolara, a Sahin i Tuereci zajedničkim su snagama 2008. godine osnovali BioNTech s ciljem postizanja puno šireg raspona alata za imunoterapiju u borbi protiv karcinoma.

No usprkos bogatstvu, njegove kolege opisuju ovog vrijednog liječnika kao mirnog i odmjerenog čovjeka koji izbjegava provjeravati cijene dionica svoje kompanije već radije čita znanstvene časopise.

– Unatoč svim postignućima nije se promijenio, oduvijek je bio skroman i pristupačan – kazao je Matthias Kromayer, član uprave tvrtke MIG AG koja novčano podupire BioNTech i dodao kako je normalno vidjeti Sahina da na sastanke dolazi u trapericama, s ruksakom i kacigom za bicikl.

– On je vrlo skromna osoba, no želi stvoriti strukturu koja će mu dopustiti da realizira svoje vizije i njegove su težnje daleko od skromnih – kazao je Matthias Theobald, kolega onkolog sa sveučilišta u Mainzu.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 10.11.2020. / www.poslovni.hr