Rad od kuće: 'Iako produktivnost pada, manje je zlo jer kompanije ipak rade'

Rad od kuće: 'Iako produktivnost pada, manje je zlo jer kompanije ipak rade'

Osim što je zabrinulo mnoge građane, širenje epidemije koronavirusa potaknulo je i hrvatske kompanije da uvedu izvanredne mjere te ih se sve više odlučuje na rad od kuće.

Ericsson Nikola Tesla napravio je to odmah nakon prvog potvrđenog slučaja virusa u Hrvatskoj, a ubrzo mu se pridružio i Infobip, dok su drugi hrvatski poslodavci kućama poslali djelatnike koji su neko vrijeme boravili u inozemstvu.

S povećanim mjerama opreza u cijeloj državi i poslodavci su povećali svoj oprez i odlučili se na mjeru za koju, kako smatra financijski analitičar Andrej Grubišić, nisu pripremljeni.

Tehnologija

- Ni široke mase ni današnje firme nemaju znanja i praktičnog iskustva u organizaciji poslovanja u ovakvoj situaciji jer je ovo neviđen slučaj i sada stječemo prva iskustva - smatra Grubišić.

S druge strane, poslodavci i radnici koji pružaju intelektualne usluge rad mogu organizirati od doma jer jedino što im treba jest računalo, pristup internetu i telefon. S time se slaže i Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koji smatra da će kompanije spasiti “blagodati tehnologije”. Osim računala i telefona, najbitnije su disciplina i svakodnevna komunikacija, dodaje, te redovno obavještavanje djelatnika o situaciji, poslovanju i radnim zadacima. Ipak, iako će poslodavci koji svoje radne procese mogu organizirati od doma proći bolje, tako mogu raditi samo kratkoročno.


Cijeli članak dostupan: novac.jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 16.03.2020.