Ovo će biti najvažnija vještina u 2021. godini

Ovo će biti najvažnija vještina u 2021. godini

Sada su i neki poslodavci naučili da zaposlenici ne zabušavaju kad nisu u uredu jer su sami prvi put radili od kuće. Nije bitno gdje si, radiš li kvalitetno i na vrijeme.

Ako ste dosad navikli raditi tako da potapšate po ramenu kolege svaki put kad imate pitanje ili ste sve sastanke odrađivali licem u lice, iduća godina bi mogla biti izazovna za vas. Nova vještina, koju će svi morati savladati, je rad na daljinu ili popularno zvan “remote” rad.

Razvijate li softver, velika je vjerojatnost da ste se s remote radom susreli i ranije jer vam je za obavljanje posla potrebno samo računalo i pristup internetu. Zbog toga se IT najbrže prilagodio kada su mnogi bili prisiljeni po prvi put raditi od kuće.

“Remote” je kompletno novi način rada na kojem će uspješne tvrtke biti izgrađene u budućnosti. Taj način rada objedinjuje primjenu tehnologije, komunikacijske vještine te potpuno nove načine organizacije tvrtke. Tipična greška koju tvrtke pokušavaju je 1-na-1 simulirati okruženje koje su nekad imali u uredu. To znači da pokušavaju cijeli dan biti na sastancima tj. video pozivima. Osim što je neefikasno, također je i prilično iscrpljujuće. Najvažniji element za uspješan “remote” rad je – nedvosmislena pisana komunikacija. Kad izostane neverbalna komunikacija povećava se mogućnost da ostanete izgubljeni u prijevodu. A svako potpitanje produljuje vrijeme potrebno da doznate neku informaciju.

Očekivano, prednosti su brzo prepoznate i u drugim industrijama – od fleksibilnosti, veće produktivnosti, uštede vremena i putnih troškova. Iskustvo pokazuje da na daljinu tvrtka može potpuno normalno funkcionirati. Tako su i neki poslodavci naučili da zaposlenici ne zabušavaju kad nisu u uredu jer su sami prvi put radili od kuće.

Nije bitno gdje si, sve dok radiš kvalitetno i na vrijeme. Neke tvrtke će imati problem ako nemaju dobar softver da organiziraju rad svojih zaposlenika na daljinu.

Ali nije sve baš tako sjajno. Ono što su svi otkrili u zadnjih par mjeseci je da remote rad nije samo pitanje produktivnosti. Veliki dio rada u uredu je stvaranje društvenih odnosa. Ured nam pruža mogućnost da se povezujemo s ljudima i gradimo prijateljske odnose. A isto tako je dobro i da ne sjedimo cijeli dan u pidžami za kuhinjskim stolom.

Često se postavlja pitanje što je bolje – rad iz ureda ili na daljinu? Nažalost, ne postoji jednoznačan odgovor. “Remote” je posebna vještina u arsenalu moderne tvrtke, i tko ju kvalitetnije savlada, u nekoj novoj budućnosti rada bit će konkurentniji.

Članak je prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 30.11.2020. / www.poslovni.hr