O traženju posla tijekom blagdana: Je li besmisleno ili učinkovito?

O traženju posla tijekom blagdana: Je li besmisleno ili učinkovito?

Zbog razmišljanja da je besmisleno, potraga za poslom i broj pristiglih prijava i životopisa uglavnom opada tijekom cijelog prosinca da bi se opet rasplamsao u novoj godini kada svi vjerujemo da je najbolje vrijeme za svjež početak i te idealno doba za ponovno izlaganje tržištu rada.

No, jesmo li u pravu ako razmišljamo tako i kraj kalendarske godine prekrižimo kao potencijalno razdoblje u kojem nas mogu zaposliti?

Tražiti posao tijekom blagdana bolje jer vlada zatišje

Poslodavci ističu da protivno uvriježenom mišljenju, ne trebate prestati tražiti posao tijekom blagdana samo zato što su Božić i Nova godina blizu jer to ne znači da su tvrtke prestale tražiti ili primati radnike. Baš naprotiv, rastuće tržište sa svojim sve većim potrebama, konkurencija, inovacije i strateške inicijative ne pitaju koje je doba godine.

Ipak, podsjećaju poslodavci, treba imati na umu da je zapošljavanje tijekom blagdana u nekim slučajevima ipak možda malo kompliciranije nego tijekom ostatka godine. Naime, oni koji donose odluke koje se tiču bolje pozicioniranih radnih mjesta najčešće su odsutni zbog odmora.

No, to nije uvijek slučaj te vas prosinac nikako ne treba obeshrabriti da aktivno tragate za poslom ili boljim radnim mjestom. Koristeći prave tehnike možete ustvari čak i brže i lakše pronaći posao nego što mislite. Evo kako:

Iskoristite vrijeme dok svi ostali miruju

Sad kad znate da većina ljudi odluči mirovati za blagdane, imate manju konkurenciju u traženju posla. Pošaljite životopis, nazovite tvrtku u kojoj je oglašeno radno mjesto i općenito, budite proaktivni. Budete li poziv ili javljanje mailom odgađali do siječnja, naći ćete se u masi ostalih kandidata u kojoj ćete se znatno teže istaknuti, koliko god vam životopis bio dobar.

Aktivirajte stare kontakte, veze i poznanstva

Predbožićno doba idealno je za javljanje onima koje ste možda zapostavili i s kojima vam je zbog toga neugodno stupiti u kontakt. Slanje blagdanskih čestitki, elektronskih ili onih zaboravljenih, papirnatih, može osvježiti stara prijateljstva i poslovna poznanstva. Slanje čestitki iskoristite kao uvod u neki razgovor ili poslovni sastanak.

Neke tvrtke imaju specifične potrebe baš u vrijeme blagdana

Ne samo da je ovo doba godine pogodno za traženje posla, nego neki poslodavci čak pojačano traže radnu snagu – honorarno ili za stalno. Kao što je ljeto doba kada procvjeta turizam, tako je i prosinac idealno vrijeme da sklopite posao vezan uz poslovne poklone, kolače, zimovanje, prodaju ili nešto slično. Svaka tvrtka ima specifične potrebe, pa možda neka baš oko prosinca traži nove kandidate ili partnere, stoga ostanite budni.

Budžeti za zapošljavanje kreiraju se krajem godine za narednu godinu

Kraj godine najbolje je vrijeme za zbrajanje dobiti, pozitivnih rezultata ili gubitaka. Tvrtke koje su u plusu možda baš tada zaključe da imaju dodatni budžet za zapošljavanje ili im odobre sredstva za npr. kreativnog direktora u narednoj godini. Što mislite, kada će natječaj biti raspisan? Naravno, u prosincu. Zato iskoristite planiranje budžeta i možda neke financijske viškove na računu i svakako budite u toku na stranicama za zapošljavanje i s vašim kontaktima.

Iskoristite blagdansko raspoloženje da dogovorite ključne sastanke

Neke tvrtke možda prije blagdana ubacuju u petu brzinu, ali kod većine vlada opuštena atmosfera jer su svi u mislima već negdje na odmoru ili uz 'novogodišnji' stol. Sveopće veselje i općenito dobru atmosferu iskoristite za obavljanje poziva i dogovaranje sastanaka s potencijalnim poslodavcima ili vezama. Mnogi su zbog raspoloženja i cijelog tog blagdanskog ugođaja spremniji zaposliti nove kadrove.

Zato, ne slušajte savjete oko sebe da odgodite traženje posla za novu godinu. Oboružajte se strpljenjem, budite spremni na puno dodatnog networkinga i iskoristite kraj godine za novi poslovni početak.

Trenutno imamo više od 3700 aktivnih natječaja za posao na našoj web stranici. Iskoristite naprednu tražilicu kako bi pronašli oglase koji odgovaraju Vašim potrebama: NAPREDNA TRAŽILICA POSLOVA →

Vijest je preuzeta s portala www.womeninadria.com

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 29.12.2020. / Sanja Bubalo, www.womeninadria.com