Ne šaljite životopis, ako stvarno nije dobar

Ne šaljite životopis, ako stvarno nije dobar

Životopisom se predstavljate poslodavcu. Ovo je prilika koju trebate iskoristiti i morate se dobro potruditi prilikom pisanja istog. Ako često šaljete životopis, a gotovo nikad vas ne zovu na razgovor za posao, velika je vjerojatnost da ste ga loše sastavili.

Mnogi misle da je životopis ili Curriculum Vitae (CV) samo stvar formalnosti i pogrešno pristupaju njegovom pisanju. Životopis mora biti kratak, sistematičan, informativan, poprilično jasan. Potrudite se da bude i jedinstven za svako poduzeće za koje se prijavljujete. Prije nego što se prijavite na neki od natječaja preispitajte svoj životopis. Proučite poduzeće i poziciju za koju se natječete, zatim dodajte potrebne informacije i obrišite one koje su viška. Preopširan tekst nije dobrodošao i poslodavcu samo otežava snalaženje.

Za životopis je najvažnije vaše najnovije radno iskustvo. Ono što ste radili prije 20 godina ne trebate opisivati, barem ne detaljno. Svakako istaknite dodatne hobije, aktivnosti i nagrade. Sve to govore o tome koliko ste motivirani, koliko imate iskustva izvan radnog mjesta te što vam je u životu važno.

Većina vas je vjerojatno barem jednom isprobala izradu CV-a u Europass-u. To je standardizirani oblik forme. Njegova prednost je to što navigira sve ono što možete unijeti u životopis i nakon što ste ispunili obrazac, sustav generira gotov životopis koji možete pohraniti i ispisati. Svaki državljanin Republike Hrvatske može koristiti cjeloviti Europass-ov portfelj. Jedan od nedostatka ovakvog tipa životopisa je taj što je oblik generički. Velik broj ljudi traži jednostavnija rješenja. Ako većina posloprimaca pošalje nekom poslodavcu životopis izrađen u Europass-u, istaknut će se samo oni koji nisu izrađeni u tom alatu, odnosno oni koji su ručno izrađeni.

No, činjenica je da je zbog postojanja Europass-a i drugih standardiziranih oblika životopisa znatno poboljšana kvaliteta životopisa. Ovakvi alati sadrže sve najvažnije informacije potrebne za odlučivanje prilikom zapošljavanja.

Jedan od dobrih alata koji možete koristiti za izradu standardiziranog CV-a, aplikacija je za izradu životopisa koja se nalazi na našoj stranici. Kad se ulogirate ili registrirate u naš sustav možete započeti s popunjavanjem životopisa. Vrlo je jednostavno i sve možete završiti u nekoliko klikova. Dobit ćete jednostavan i pregledan životopis. Na našem portalu možete generirati link, odnosno on-line verziju životopisa koja u potpunosti može zamijeniti vaš klasični životopis u formi dokumenta. Dakle, dobit ćete pristupni link koji možete slati poslodavcima prilikom prijave na natječaj. No, životopis možete preuzeti i u klasičnom pdf formatu. Jedna dobra stvar je i to da će vaš životopis biti vidljiv poslodavcima koji posjećuju naš portal. Poslodavci sve više sami traže radnike. Možda baš posao 'pronađe vas', umjesto da 'vi pronađete njega'. 

Za koji god oblik životopisa se odlučili, rijetko koji poslodavac će vas biti spreman zaposliti ako je vaš životopis pun tipfelera, netočnih, nepotpunih i nelogičnih informacija. Nikako nemojte koristiti neprimjerene fotografije. Linkove na osobne uratke šaljite samo ako su važni. Primjerice, ako se natječete za poziciju voditelja nećete slati link na YouTube video u kojem pričate o kupaćim kostimima. Razmislite što je primjereno, a što nije. Životopis je vaša osobna reklama, a ako nije dobra radit će protiv vas. Naš savjet je da posvetite vrijeme i trud u izradu životopisa te vam želimo sreću u pronalasku novog posla.

Autor članka: Hrvoje Kovačićek

Autor članka: Hrvoje Kovačićek

Voditelj marketinga portala posao.hr
Osobni portfolio: https://hrvojekovacicek.com/

Četvrtak, 20.02.2020.