Marko Gajski: Fokusiran, odlučan i odvažan chef koji je uz sjajan tim na Korčuli dogurao restoran do Michelinove zvjezdice!

FOTO: Milan Sabic / CROPIX

Marko Gajski: Fokusiran, odlučan i odvažan chef koji je uz sjajan tim na Korčuli dogurao restoran do Michelinove zvjezdice!

Završio je Fakultet organizacije i informatike pa završio u kulinarskom showu u koji su ga prijavili cimeri. Nakon suradnje s Gretićem prošao je kuhinje velikog Alaina Ducassea, restorana Gauthier Soho te Bara Boulud značajnog Daniela Bouluda. “Uvijek želim dati sve od sebe. All in, reklo bi se”

Jesam li očekivao zvjezdicu? A znaš što, moram biti iskren i reći da jesam. Iza nas je sustavni rad koji je od početka išao u tom smjeru. Ubrzo nakon mog dolaska dobili smo Michelinovu preporuku, koju smo nosili sve dosad kad se ona pretvorila u tu zvjezdicu. Ali morate znati jednu stvar, ona nikad nije bila imperativ. Nikad nismo smatrali da je pošto-poto moramo dobiti. Znao sam da će ona, kad se cijela priča zaokruži i kad budemo spremni, sasvim prirodno doći. I to je upravo ovaj trenutak. Bio sam potpuno spreman za nju. Mnogo mi je puta prošlo glavom kako je zaslužujemo, ali istovremeno sam bio miran znajući da će se pojaviti taj neki životni trenutak u kojem će nas nazvati i reći nam, evo, to je sad to - priča nam Marko Gajski, glavni chef restorana Lešić Dimitri, pa nastavlja: “Teško mi je opisati atmosferu koja je vladala na Korčuli u petak. Okružen si ljudima s kojima radiš, živiš, piješ, smiješ se, osmišljavaš svako novo jelo, koji s tobom prolaze cijeli proces od nabave same namirnice, kreativnog procesa stvaranja jela do ludog adrenalina u kuhinji koji vlada svakog dana, i ti isti ljudi zajedno plaču od sreće, grle se i iskreno vesele. Pa to je neprocjenjivo. Nekako je i simbolično kako je došla baš ove godine kad nas je napustio i naš Dražen (glavni sommelier restorana), ali život je upravo čudesan koliko puta može promijeniti smjer”, govori nam Marko.

Naime, njegov kulinarski put ili, bolje rečeno, avantura počinje sasvim slučajno, valjda kao i sve dobre ili važne stvari u životu. Ovaj 34-godišnji Slavonac, rodom iz Nove Gradiške, zapravo je trebao postati informatičar ili broker jer je dvije godine studiozno promatrao rast i pad dionica na tržištu, ali njegovi tadašnji cimeri mislili su da bi bilo baš fora prijaviti ga na “Masterchef”. I dobro da jesu. Gajski ondje pokazuje zavidan talent, a po završetku poznatog kulinarskog showa 2011. sa sobom nosi i brojna iskustva i poznanstva, među kojima posebno ističe ono s Tomislavom Gretićem.

“Nakon tog ludila u ‘Masterchefu’ otvara mi se mogućnost da radim sezonu na Hvaru u restoranu DiVino. Mislio sam: “Pa zašto ne?! Nešto ću naučiti, bit ću na moru, malo ću se i kupati, a pritom ću i zaraditi, pa gdje ćeš bolje? Nakon tjedan-dva glavni chef odlazi sa svoje pozicije usred sezone, čini mi se da je bila polovina srpnja. Ispostavilo se da ću ja preuzeti kuhinju. To je otprilike osjećaj kao da radiš na šalteru i netko ti kaže - okej, sad ćeš voditi banku”, objašnjava Marko Gajski.

Priznaje da nije strahovao. Odvažan i odlučan kakav jest novu je ulogu shvatio kao zadatak koji treba obaviti. Nije jedan od onih koji traže krivca u drugima, završava stvari pa nakon toga donosi sud, što ne čudi s obzirom na analitičan um koji je godinama bio u brojkama. Iskustvo u kuhinji i sloboda kreacije neopisivo su mu se svidjeli, pa odlučuje da je to put kojim želi ići. Tu negdje pojavljuje se i želja za stažiranjem, u čemu mu puno pomaže Tea Mamut.


Cijeli članak dostupan na: jutarnji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 16.03.2020.