Kako dati otkaz na poslu?

Kako dati otkaz na poslu?

Donijeli ste odluku i napuštate poduzeće u kojem radite. Bez obzira iz kojeg razloga želite dati otkaz, uvijek je najbolje rastati se, barem prividno, u dobrim odnosima, pišu novinari portala geek.hr.

Preostalo Vam je još “samo” da podnesete ostavku i da se oprostite s kolegama. Proces koji slijedi, kao rezultat davanja otkaza, često je teži od samog donošenja odluke o tom činu.

Ne govorite da ćete dati otkaz prije nego to zaista napravite

Zadržite odluku o napuštanju radnog mjesta samo za sebe, sve do trenutka kad ćete je priopćiti poslodavcu. Koliko god Vam se činilo da ste bliski s kolegama, otkaz se tiče samo Vas i Vašeg šefa, koji prvi treba saznati. Nikako nemojte da to sazna od vaših kolega. Razgovor s nadređenim obavite nasamo, te ne rapravljajte o razlozima vašeg otkaza, mogućem žaljenju ili bilo kakvom prepiranju. Formalno možete napisati i otkazno pismo.

Zatražite sastanak i pripremite se

O razlozima napuštanja kompanije ne razgovarajte s vašim nadređenim/šefom kao da vam je bliski prijatelj. Nemojte mnogo govoriti o tome zašto odlazite. Nemojte biti bijesni ili negativni, nema smisla. Istaknite kako vam je bilo zadovoljstvo raditi za kompaniju i kako ste puno profesionalno napredovali.

Postoji mogućnost da Vas šef pokuša zadržati nakon što čuje da odlazite. U tom slučaju preporučljivo je sjesti i porazgovarati sa svojim nadređenim, tj razmotriti kakva je protuponuda, da li je vjerodostojna i prihvatljiva za Vas.

Zakon predviđa da otkazni rok, odnosno vremenski period između podnošenja ostavke i napuštanja radnog mjesta, traje mjesec dana. Pokušajte završiti sve tekuće obaveze u tom periodu. Također, ako imate ne iskorištenog godišnjeg odmora, poslodavac vam mora omogućiti da ga iskoristite ili vam platiti isti.

Oproštaj s kolegama

Ne zaboravite se pozdraviti s kolegama. Minimum koji bi svakako trebali napraviti je poslati oproštajni e-mail u kojem obavještavate kolege o svom odlasku, zahvaljujete se na suradnji i ističete dobre trenutke i iskustva. 

Ne rušite mostove za sobom

Pokušajte održati korektan odnos s Vašim bivšim poslodavcem i kolegama, jer su oni vaši poslovni kontakti i reference na koje se u budućnosti možete pozvati. 


Ostatak članka pročitajte na portalu: geek.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 07.02.2020.