Jesmo li zaboravili da posao čine ljudi?

Jesmo li zaboravili da posao čine ljudi?

Dobri menadžeri potiču svoje zaposlenike na kvalitetan rad i bolju produktivnost. Loši ih menadžeri svojim ponašanjem i odlukama pretvaraju u nezadovoljne djelatnike koji svakoga dana daju sve manje rezultata.

Suočeni s inflacijom i nedavnom korona krizom koja je svuda oko nas, osjeća se sve veći stres i nezadovoljstvo djelatnika na svojim radnim mjestima. Od njih se zahtjeva podnošenje krize s povećanim obimom rada uz svakodnevno smanjivanje njihovih prava.

Postoje menadžeri koji još uvijek vjeruju da su djelatnici koji ne rade prekovremeno lijenčine i lako zamjenjivi. Nekada na poslu dođe do situacija u kojima je potrebno ostati duže. No, to smije biti samo iznimka, a ne pravilo jer je u slučaju povećanja obima posla potrebno povećati broj zaposlenih radnika, a ne ga rasporediti na postojeće koji to ne stižu napraviti u svoje ugovoreno radno vrijeme.

Istraživanja pokazuju da je za djelatnike najbolji radni tjedan od 40 sati i da prekovremeni rad narušava njihovo zdravlje - povećava im se rizik od nastajanja dijabetesa, izloženiji su opasnostima od povišenog krvnog tlaka i srčanog udara.

Osim toga, skloniji su depresiji, debljanju, povećanoj konzumaciji alkohola i cigareta, a uz to im stradavaju i odnosi u obitelji. Dokazalo se da je ista efikasnost radnika koji rade 11 sati u odnosu na one koji rade 8. Što poslodavac dobiva s prekovremenim radom? Izmučenog djelatnika koji traži drugi posao! To je bitka u kojoj svi gube, a posao trpi.

Od loših menadžera se često čuje da njihovi zaposlenici mogu biti sretni jer uopće imaju posao. Da su lako zamjenjivi i da će, ukoliko oni ne žele raditi, naći nekoga tko hoće. Na taj način direktno omalovažavaju svoje zaposlenike i pri tome uopće ne doprinose njihovoj većoj produktivnosti. Loši menadžeri ne hvale zaposlenike, ali ih zato vole kritizirati.

I nakon svega se čude jer im produktivnost pada. Vrijeme krize je i vrijeme izazova u kojem samo najbolji opstaju. Vrijeme je da se prisjetimo one krilatice koju smo u nekim boljim vremenima znali često čuti: "posao čine ljudi". Izgleda da se to sve više zaboravlja.

Jeste li i vi svjesni da i vaš posao čine ljudi?

Ovu i slične vijesti pronađite na vodećem ICT portalu u Hrvatskoj - ictbusiness.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 29.11.2021. / ictbusiness.info, Ivanka leko