'Jesam li dovoljno plaćen/a za svoj posao?'

'Jesam li dovoljno plaćen/a za svoj posao?'

Bez obzira na to na kojoj poziciji radite, sigurno ste se barem jednom zapitali: „Jesam li dovoljno plaćen/a za svoj posao?"

No, obeshrabrujuć trenutak dolazi onda kad saznate da niste ili da vaš kolega, koji radi jednako dobro kao vi, a nekad i lošije, ima veću plaću od vas.

Ako ste gledali njemačke ili irske oglase za posao, mogli ste primijetiti da u njima gotovo uvijek piše iznos plaće. No, ako posjetite domaće portale, znat ćete da poslodavci rijetko u oglasu navode plaću za određenu poziciju. Gordana Frgačić, direktorica ljudskih potencijala u Pevecu, za 24sata objasnila je zašto je to tako.

- Poslodavci se na taj način nastoje zaštititi od konkurencije ili joj barem otežati „preuzimanje“ radnika. No, u posljednje vrijeme neki od njih sve češće u oglasima objavljuju i visinu plaće - kaže Frgačić.

Ako radite u privatnoj tvrtki, vjerojatno ste i sami osjetili nezadovoljstvo činjenicom da kolega koji radi manje ili lošije od vas ima veću plaću nego vi. Nažalost, ta se situacija događa zbog manjka pregovaračkih sposobnosti radnika. U ovom slučaju, to što ste odlični u svojem poslu, ne mora značiti da ćete biti prikladno plaćeni.

- U tvrtkama u kojima ne postoje transparentni i uređeni sustavi plaća vrlo brzo dolazi do nezadovoljstva zaposlenika jer dobre pregovaračke vještine nisu uvijek povezane s kvalitetom rada i produktivnošću radnika - kaže Frgačić, dodajući da je zadatak ljudskih potencijala da budu dobro obaviješteni o kretanjima radne snage, kretanju plaća i o konkurenciji.

Razgovor za posao nešto je što svi priželjkujemo kad šaljemo svoj životopis, ali u trenutku kad ga dogovorimo, počinjemo paničariti. Uglavnom želimo znati kako odrediti plaću, a pritom ne ispasti arogantni ili do kojih granica uopće možemo pregovarati.

- Kao i u svim drugim pregovorima, sve se svodi na pregovaračku poziciju. Kandidat mora, kao i poslodavac, biti svjestan tržišta i vrijednosti koju može donijeti poslodavcu te shodno tome što bolje procijeniti svoju pregovaračku poziciju. Također si mora prije pregovora postaviti neka pitanja i odgovoriti na njih, poput: „Što želim?", „Koliko jako to želim?", i „Koja mi je donja granica ispod koje mi iz ekonomskih razloga nije moguće prihvatiti tu poziciju?" - objašnjava Frgačić.

Škakljiva situacija koju treba tempirati na vrijeme svakako su pregovori za veću plaću. Gordana Frgačić kaže da tu postoji jedno pravilo kojeg se na razgovoru trebate držati, a to je - nema uspoređivanja s drugima.

- To što ste jako dugo u kompaniji ili što netko drugi ima veću plaću nije kvalitetan argument za takav razgovor - kaže Frgačić, dodajući da su poslodavcu važni vaš angažman, rezultati rada i vrijednost koju donosite kompaniji.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala 24sata.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 12.08.2020. / www.24sata.hr