Gospodarstvenici godine su Alan Sumina i Zoran Vučinić, Nanobit

Gospodarstvenici godine su Alan Sumina i Zoran Vučinić, Nanobit

U dodjeli jubilarnog petog priznanja za “Gospodarstvenika i Gospodarski događaj godine” dobitnici bi se mogli sumirati u samo dva slova – IT

Predstavnici novog vala hrvatskih tehnoloških poduzetnika i njihovi uspjesi apsolutni su pobjednici danas održanog izbora Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika koji je zbog pandemije prvi put održan virtualno.

Po izboru čitatelja, gospodarstvenici godine su Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić iz Infobipa, dok se žiri odlučio za osnivače Nanobita Alana Suminu i Zorana Vučinića.
Upravo je prodaja njihovog udjela u tvrtki švedskom divu Stillfrontu događaj godine prema izboru čitatelja, a žiri je odabrao državne potpore za očuvanje radnih mjesta.

– Iako je 2020. bila godina puna izazova koju je obilježila pandemija koronavirusa, mi nećemo na nju gledati samo kroz prizmu problema i to iz razloga što je to bila i godina u kojoj su se dogodile neke uspješne i inspirativne priče. Kada je riječ o ovom izboru, možemo zaključiti da je ovo godina u kojoj se dogodio veliki zaokret u odabiru “najuspješnijih”. Nisu to više kompanije koje su startale u bivšoj državi ili 90-ih. Ovo je godina koju su obilježili “neki novi klinci”, klinci koji su pokrenuli biznise sa svega dva laptopa, a danas imaju multinacionalne kompanije čiji su prihodi vrtoglave milijarde – rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić te zaključio kako je 2020. godina pokazala da postoje novi, inspirativni i mladi poduzetnici koji su spremni ulagati ovdje te iz Hrvatske graditi velike svjetske brendove.

– Čestitam i njima, ali i onima koji već desetljećima posluju u Hrvatskoj i imaju uspješne rezultate – poručio je Klarić.

Među onima koji svakako predstavljaju poduzetnike novog doba u Hrvatskoj ubrajaju se Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić iz Infobipa, ovogodišnji laureati po izboru čitatelja. Vodnjanski div koji se prvenstveno bavi mobilnom komunikacijom, a jedan od klijenata im je i WhatsApp, ove je godine službeno postao prvi hrvatski jednorog što znači da je prešao granicu vrijednosti od milijardu dolara. Infobipu je to pošlo za rukom nakon što je strani investitor uložio 200 milijuna dolara u tvrtku koja je osnovana 2006. godine. Današnji pobjednici imali su tada samo dva laptopa, novac su posudili od roditelja, a danas su predvodnici hrvatskog gospodarstva.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 04.12.2020. / www.poslovni.hr