Genetika predodređuje koliko ćete biti uspješni u životu

Genetika predodređuje koliko ćete biti uspješni u životu

Ako se pitate koje će vas osobine najbrže dovesti do vrha ljestvice uspjeha, odgovor ćete morati potražiti u obiteljskom stablu i prevladavajućim genima, pišu novinari portala geek.hr.

Karakterne crte koje su odgovorne za akademska dostignuća, osim o kognitivnim sposobnostima, uvelike ovise o obiteljskim tragovima koji se prenose generacijama, sudeći po rezultatima psihološkog istraživanja.

Sva dosadašnja ispitivanja prešutno su se oslanjala na pretpostavku da je za motivaciju i poslovni uspjeh odgovorno roditeljstvo, škola te svaka obrazovna i bihevioralna instanca. Najnoviji rezultati ruše temelje navedenih hipoteza, otkrivajući da je za 69 posto temeljne osobnosti osobe prevladavajuća genetika dok preostalih 31 posto ne ovisi o, kako se to dosad vjerovalo, roditeljstvu i školskim okruženjima već o utjecaju okoline koji varira među individuama.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Teksasu objavljeno je u časopisu Journal of Personality and Social Psychology, a donosi rezultate koji otkrivaju da genetske razlike među ljudima čine oko polovine razlika u njihovom karakteru koje motiviraju i pokreću želju za učenjem i poslovnim dostignućima.  Ostatak ličnosti podređen je okolini koja pogađa osobe izvan doma ili obrazovnog sistema.

Ispitivanje je provedeno na prikupljenim podacima o 811 blizanaca ili trojki braće i sestara u rasponu od trećeg do osmog razreda.  Proučavanje blizanaca je, poput primjerice Texas Twin projekta s Populacijskog istraživačkog centra, usporedilo sličnosti identičnih i dvojajčanih blizanaca radi procjene genetskog utjecaja na osobnost, interese, školske ocjene i problematična ponašanja.  Rezultati pokazuju da je za objašnjenje većeg dijela karaktera odgovorna genetika, dok su varijacije pripisane učincima koje braća i sestre nisu zajedno iskusili, stoga je isključeno roditeljstvo i pohađanje istih škola.


Ostatak članka pročitajte na: geek.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 06.08.2020.