Dugogodišnji hobi pretvorili u izvor prihoda

Dugogodišnji hobi pretvorili u izvor prihoda

Kada se 2008. godine doselila u Vukovar, Iva Komšić nije mogla ni zamisliti kako će deset godina kasnije postati poduzetnica i otvoriti craft pivovaru

U grad na Dunavu iz Zagreba došla je zbog ljubavi, dugo je imala problema s privikavanjem na život u malom gradu, ali je suprug Ivan, jer je dugo bila nezaposlena, nastojao pomoći i pronaći joj izvor i financiranja i zabave.

- Upoznali smo se u Zagrebu, zavoljeli i odlučili se na život u Vukovaru. Bila sam bez posla, pa je Ivan smišljao različite načine kako da kvalitetno provodimo vrijeme, a danas mogu reći kako odluku da s njim gradim život upravo u Vukovaru nisam požalila. U posljednje vrijeme imam toliko posla da i ne stignem otići u Zagreb - s osmijehom je izjavila za Glas Slaovnije.

Ivan se kućnim pivarstvom bavio gotovo cijelo desetljeće, a uz njega je i Iva počela o tom poslu sve više učiti. Prije dvije godine uplovila je u poduzetničke vode i otvorila craft pivovaru u kojoj sama radi, no suprug joj pomaže kada je to potrebno i koliko mu dopusti vrijeme, uz posao koji ima.

- On je dugo kuhao pivo u podrumu, puno smo istraživali i učili. Na opremu smo čekali oko šest mjeseci, pa je prvo pivo iz naše pivovare službeno izišlo na Valentinovo prošle godine. Imamo svoj prostor, uzeli smo poticaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a ni danas nisam sigurna je li to bila ludost ili hrabrost. Poticaj HZZ-a je bio snažan vjetar u leđa, kupili smo dva fermentora i veliki kotao za kuhanje. U početku nije bilo lako, radili smo ručno sve što se moglo tako odraditi, nisam imala ni etiketirku - ispričala je Iva te naglasila kako od tada kontinuirano pomalo investiraju u opremu i bitno su se odmaknuli od početne faze u kojoj su, kako je rekla, imali minimum minimuma.

Njihovo pivo Walkow nefiltrirano je, nepasterizirano i bez konzervansa, a glavni su mu sastojci ječam, hmelj, voda i kvasac. Od prvoga im je dana osnovna misao vodilja bila čistoća piva, koje se kao klasično craft pivo radi u manjim količinama. Kapacitet pivovare je pet tisuća litara mjesečno, ali posljednjih mjeseci proizvode od 1300 do 1700 litara, ponajprije zbog epidemije korone koja im je stopirala dio planova.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Glasa Slavonije.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: hobi, posao, pivo, Vukovar
Ponedjeljak, 17.08.2020. / www.glas-slavonije.hr