Bogata 27-godišnja Hrvatica na Forbesovoj Top 30 listi

Foto: Twitter - Lana Zgombić

Bogata 27-godišnja Hrvatica na Forbesovoj Top 30 listi

Lana Zgombić (27) u svega šest godina probila se u industriji videoigara na svjetskoj razini kao vrhunska producentica

Živi i radi u Londonu, a pripreme za ovu karijeru započela je još u osnovnoj školi. Do sad je producirala sedam velikih igara, a trenutačno radi na igri Surgeon Simulator 2, nastavku uspješnice iz 2013. godine koju je kupilo više od pet milijuna ljudi, pišu 24 sata.

– Video industrija je vrlo mlada jer videoigre postoje oko 50 godina. Još smo u razvoju i dosta toga možemo promijeniti te odlučiti kakva industrija želimo biti. Trenutačno smo profitabilniji od Hollywooda te zarađujemo oko 125 milijardi dolara na godinu globalno. Meni se ispunio san da radim što želim  jer ne samo da doprinosim aktivno video igrama, nego sam i mentorica mlađim ljudima koji nemaju iskustva ili tek ulaze u svijet rada u ovoj industriji. Na fakultetima predajem o svojoj karijeri i branši u nadi da ću nekoga inspirirati da se i sam time odluči baviti – rekla je smijući se da je ljudima koji se ne bave ovim poslom ponekad teško objasniti što zapravo radi.

U Zagrebu su joj mama i baka, a kaže kako se trudi posjećivati ih što češće. Ima brojne planove za budućnost, a vidi se na poziciji vodeće producentice u nekom većem studiju, ili čak vlasnice privatnog studija.

– Voljela bih se vratiti u Hrvatsku  i pokrenuti svoj studio ondje. Hrvatska ima snažnu video industriju i mnogi toga nisu svjesni. Ekipa koja radi na igrama poput Serious Sam ili Saint Kotar zaista je na svjetskoj razini, a da ne govorimo o tome koliko je fantastično organiziran Infogamer ili godišnja konferencija Reboot Develop Blue koji mogu stati uz bok sličnim svjetskim događajima – kaže Lana. Za mladu Forbesovu nadu su je predložili kolege, a zatekao ju je uspjeh imenovanja jer nije očekivala vidjeti svoje ime na tom popisu.

– Velika je čast i gotovo nadnaravno iskustvo naći se na takvoj listi. Odmah nakon toga su mi se javili brojni potencijalni poslodavci s ponudama, ali zadovoljna sam trenutačnom pozicijom pa sam ih odbila. Ipak, jednog dana, tko zna. Vjerujem da će mi ova titula mnogo pomoći – zaključila je ona.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu 24sata.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 10.06.2020. / www.24sata.hr