6 znakova koji otkrivaju da ste potplaćeni: Evo što učiniti!

6 znakova koji otkrivaju da ste potplaćeni: Evo što učiniti!

Većina ljudi doživjela je da nije dovoljno plaćena za posao koji obavlja.

Prihvaćanje nedovoljno plaćenog posla može imati ozbiljne posljedice. Trenerica za karijere Angela Copeland objašnjava: “Potplaćenost je ozbiljan problem. Možda ne razmišljate mnogo o tome sada, ali ako počnete potplaćeni i tvrtka vam daje povišicu dva, tri posto svake godine, znatno ćete zaostajati u plaći kad dođete do vrhunca svoje karijere.”

Ali s dolje navedenim znakovima možete otkriti jeste li potplaćeni:

1. Vaši suradnici dobivaju veću plaću za isti posao

Krystal Convington je stručnjakinja za posao, govornica i osnivačica grupe društvenih poduzeća Women of Denver koja je na jedinstven način otkrila da je malo plaćena. “Netko iz HR-a slučajno mi je poslao proračunsku tablicu sa svakom plaćom u tvrtki na njoj”, rekla je. To ju je povrijedilo, ali i potaknulo na akciju.

Convigton je danas zagovornica jednakih plaća za žene, njezin najmoćniji alat i savjet onima koji žele i zaslužuju povišicu: “Naučite razgovarati o novcu”. Istaknula je kako je mnogima, posebno ženama, zastrašujuće razgovarati o plaći.

Kako postupiti? Zapišite koliko mislite da vrijedite. Zatim pitajte nekoga iz ljudskih resursa za raspon plaća vašeg posla i pokušajte dobiti višu plaću iz toga raspona. Pripremite se tako što ćete razgovarati u grupama. Iako možda nikad neće biti ugodno tražiti povišicu, vježbanje će to učiniti podnošljivijim.

2. Podaci su na vašoj strani

Postoje web stranice koje vam mogu pomoći da utvrdite svoju vrijednost. Putem stranica kao što su mojaplaća.hr možete saznati kakve su naknade među sličnim poslovima. Isto tako, uvijek možete pogledati ponude za posao od potencijalnih poslodavaca. 

Kako postupiti? Nakon što ste provjerili podatke i potencijalne ponude, najbolje je da dogovorite razgovor sa šefom. Recite što ste pronašli, budite suptilni i možete dobiti dobru povišicu. Ali jasno dajte do znanja da i drugi rade isti posao i zarađuju više novca.

3. Vaši vršnjaci napreduju

Možda ste primijetili da suradnici napreduju na nove položaje dok vi radite isti. Iako posao odrađujete odlično, povišice nema na vidiku. Lauren McAdams, savjetnica za karijeru u Resume Companion, navodi: “To znači da sada imate nivo staža, a i isto tako da je vaša tvrtka previše škrta za povećanje plaća.

Kako postupiti? Zakažite sastanak jedan na jedan prije razgovora o vašoj plaći. Neka tema bude “Kako izgleda uspjeh za mene?”. Na sastanku tražite određene brojeve – koliko klijenata je potrebno, projekata pa kad to budete ostvarili neće vam moći reći ne. Budite jasni.

4. Razvili ste novu vještinu, ali niste dobili povišicu

Ako ste u svom životopisu dodali vještinu, certifikat ili diplomu, to je znak da zaslužujete veću plaću. “Ako ste dobili određeni certifikat ili ste nastavili obrazovanje, ali niste nagrađeni za svoju učinkovitosti, sada je vrijeme da vaš šef obrati pozornost na to.”

Kako postupiti? Kao i kod većine stvari, prvo provjerite kakve plaće dobivaju drugi za nove vještine. Učinite to prije nego što uložite vrijeme za dobivanje certifikata ili diplome i provjerite vjeruje li vaš šef da će to biti dobro ulaganje za daljnju karijeru.

Bez obzira na to, dogovorite sastanak sa šefom i dajte mu do znanja koliko vaše nove vještine koriste vašoj poziciji u tvrtki. Objasnite zašto zaslužujete povišicu. “Ako vam kaže ne, nemojte se povlačiti. Postoji puno stvari koje vrijede kao novac iako ne donose novac, kao što je inozemno iskustvo, fleksibilno radno vrijeme ili slično. Svakako tražite nešto.”

5. Vaš šef ne primjećuje napredak

Zaposlenici često rade pod dojmom da će, ukoliko se neki projekt ili ciljevi ostvare ili dovrše, dobiti veću plaću. No, bez obzira na to kako je navedeno u ugovoru, ponekad će šef zaboraviti na dogovor i neće doći do povišice.

Kako postupiti? Sallie Krawcheck, izvršna direktorica Ellevest, ističe važnost razgovara sa šefom ili vašim nadređenim o tome kako izgleda uspjeh za vas, vaš odjel i tvrtku. Shvaćajući kako izgleda uspjeh za vaš odjel ili posao, na taj način potencijalno možete ciljati. “To vam daje ideju o tome što je uspjeh te vaša očekivanja mogu biti realna”, rekla je Krawcheck.

Na temelju toga, možete si zapisati ono što ste postigli i usporediti s navedenim stavkama. “Možete tražiti povišicu i potkrijepiti ju činjenicama o tome koliko vrijedite”, rekla je Krawcheck.

6. Vaša tvrtka nudi veću plaću za sličan posao

Možda će vas iznenaditi, ali i to je moguće. Vaša tvrtka može zapošljavati nove ljude koji će raditi identičan ili sličan posao za više novca. To vam možete dati osjećaj da ste premalo plaćeni. Ako ustanovite da je vaša tvrtka spremna platiti druge ljude više, za istu poziciju, vrijeme je da posjetite odjel za ljudske resurse ili razgovarate sa šefom.

Kako postupiti? Osoba iz ljudskih resursa može pregledati vaš skup vještina i jasno priopćiti zašto je vaša plaća takva, rekla je Jasmin Forts, savjetnica za karijere u JobbingWithJas.

“Ako svoje brige prenesete odjelu za ljudske resurse, oni vam mogu otkriti što trebate učiniti kako biste povećali plaću. Isto tako, može vam otkriti što u procjeni vašeg učinka vam može osigurati povišicu ili druge promotivne mogućnosti na temelju učinka”, rekla je Forts.

No, tijekom ovakvih održite mirnoću i nemojte se postavljati napadački. Isto tako, odmjereno razmišljajte o opcijama poput napuštanja tvrtke.

Članak je prenesen s portala womeninadria.com

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 04.05.2021.