Zamišljate bolji život? Uzaludno je, psiholozi tvrde da nam treba puno više od maštanja

Zamišljate bolji život? Uzaludno je, psiholozi tvrde da nam treba puno više od maštanja

Stručnjaci tvrde da nas sanjarenje o ostvarenju želja ne vodi ka uspjehu, već ga sabotira

Umjesto toga, trebate zamisliti prepreke i definirati strategiiju kako ćete ih prevladati.

Psiholozi su otkrili naviku za koju se mislilo da pomaže, a zapravo sabotira ostvarenje naših želja. Prirodno je sanjariti o stvarima koje želimo, no suprotno dosadašnjim saznanjima u literaturi o pozitivnom razmišljanju, jednostavno vizualiziranje svjetlije budućnosti neće pridonijeti tome da se to i dogodi, tvrde stručnjaci.

Umjesto da svakodnevno plovimo snovima, psihološka istraživanja pokazuju da bismo trebali započeti izrađivati pragmatične planove za ostvarenje svojih ciljeva.

To znači da svoje ružičaste vizije trebamo usporediti s našom trenutnom stvarnošću, te  identificirati prepreke i pronaći najbolji način da ih se prevlada, kako bismo ostvarili želje.

Psiholozi taj proces nazivaju 'mentalnim kontrastom', ili 'mentalnim suprotstavljanjem'. Istraživanja psihologa pokazuju da većina ljudi zapravo ne uspije učinkovito uključiti strategiju u svakodnevni život, što znači da naše dobre namjere ostaju na razini želje i razmišljanja i nikako da ostvarimo svoje snove.

Učenje učinkovitog mentalnog kontrasta može poboljšati rješavanje problema, motivaciju i samokontrolu, što može donijeti ogromne koristi u osobnom i profesionalnom životu.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu 24sata.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 04.09.2020. / www.24sata.hr